Zašto zaboravljamo da li smo ugasili peglu, kako se boriti protiv toga? :: Semberija INFO ::

 

Zašto zaboravljamo da li smo ugasili peglu, kako se boriti protiv toga?


FOTO: Pixabay
Jasna Bajraktarević, doktor nauka psihologije i redovni profesor Univerziteta u Sarajevu objavila je na svom Instagram profilu zanimljiv video o svakodnevnom zaboravljanju.

Ona je naime svojim brojnim pratiocima objasnila zašto zaboravljamo na primjer da li smo ugasili peglu, zaključali kuću i slično te otkrila "vježbu protiv zaboravljanja".

"Da li ste osoba koja se vraća kući da vidi da li je isključila peglu, zaključala vrata, da li je zatvorila frižider i ugasila svjetlo? Ako jeste postoji vrlo jednostavna vježba", navela je ona i objasnila:

"Naučite sebe da glasno izgovarate to što u tom momentu radite. Jer zašto nam se to događa? Zato što nam je mozak totalno na drugoj strani od onog što radimo i osjećamo se konfuzno i zbunjeno. Prema tome da bismo se vratili u fokus, da bismo pažnju vratili u fokus na ono što radimo moramo za početak glasno ili bar glasno u sebi da izgovorimo da smo zaključali, ugasili svjetla, isključili šporet i ringle i možemo da krenemo".

Prema njenim riječima upravo to je način na koji se borimo protiv te svakodnevne zaboravnosti koja nas košta i vremena i živaca.

"U jednom duhovitom videu djevojka najprije provjeri peglu, pa se vrati i slika je i na kraju se vrati i ponese peglu sa sobom. Šta je sigurno, sigurno je", poručio je jedan pratilac.

"Daaa, apsolutno tačno. Ja i ja se lijepo ispričamo, ugasila, zatvorila, zaključala. Jeste da komšiluk misli da sam 'odlijepila' ali odem mirna u dalje aktivnosti", takođe je jedan od komentara.


(Nezavisne)