Arheolozi traže Nojevu barku na planini Ararat :: Semberija INFO ::

 

Arheolozi traže Nojevu barku na planini Ararat


Фото - Амазон

Izvor: Glas Srpske

​BIJELjINA - Arheolozi vjeruju da su se približili otkrivanju mjesta na kojem počiva ono za šta vjeruju da bi mogla biti Nojeva barka, u okviru istraživanja geološke formacije na planini Ararat.

Arheolozi i istoričari godinama pokušavaju da otkriju da li je biblijska priča o Noju i njegovoj barki samo mit ili je zaista riječ o stvarnoj ličnosti.

Naučnici su sada uzeli uzorke stijena i tla, te analizom došli do rezultata koji sugerišu da je mjesto na Araratu na kojem bi barka mogla biti nastalo prije otprilike 5.000 godina.

Taj podatak se poklapa sa biblijskim vremenskim okvirom Velikog potopa.

Istraživači sa Tehničkog univerziteta u Istanbulu, uz saradnju još nekih univerziteta, počeli su da istražuju ovaj lokalitet prije otprilike godinu dana, nakon što su otkrili dokaze u geološkoj formaciji koji ukazuju na ljudsku aktivnost u periodu od 5500. do 3000. godine prije Hrista.

Arheolozi su pronašli i čestice glinenih i morskih materijala, te ostatke životinja iz mora.

Ipak, iako je geološka formacija Durupinar dugo pominjana kao potencijalno mjesto na kojem počiva barka, naučnici upozoravaju da znakovi ljudske aktivnosti na tom mjestu još ne potvrđuju autentičnost biblijske priče.

Arheolozi ističu da je potrebno pronaći konkretne dokaze o globalnoj ili bar regionalnoj poplavi biblijskih razmjera, zbog čega će međunarodni tim naučnika nastaviti istraživanja na ovom turskom lokalitetu, prenosi "Dejli mejl".