Na putevima ćemo uskoro imati ugrađene usisavače :: Semberija INFO ::

 

Na putevima ćemo uskoro imati ugrađene usisavače


Nova studija je pokazala da je revolucionarna tehnologija kompanije Roadvent, koja bukvalno usisava zagađenje sa puteva, efikasna u smanjenju štetnih zagađivača iz vazduha, posebno azot-dioksida (NO2).

Studija koju je vodio profesor Pol Luis sa Univerziteta Svonsi (Vels) proučavala je efikasnost tehnologije, koju su uveli britanski inovatori.

Roadvent se diskretno postavlja na puteve kako bi uhvatio, filtrirao i ispustio čist vazduh pored puta odmah ispod saobraćaja. Nezavisno je naučno potvrđeno da tehnologija smanjuje izloženost ljudi zagađenju vazduha (NOx, PM 2,5...) sa puta za 91 odsto.

Prvi takav pilot sistem postavljen je na poligonu u Milbruku (Velika Britanija), navodi "Revija HAK".

Pored vazduha, u sistem Roadvent ulaze površinske vode i padavine. Sistem odvaja vodu od protoka zagađenog vazduha, a ova voda se zatim pumpa pod zemljom u sisteme za odvodnjavanje koji se nalaze na kolovozu.

Zahtjevi za održavanje filtera određuju se isključivo količinom zagađenog vazduha koji se uhvati i očisti na licu mjesta. U stvarnosti, to znači da što je vazduh prljaviji, filteri češće zahtjevaju čišćenje i održavanje. Prosječan ciklus između održavanja je tri mjeseca.

Roadvent sistem zahtjeva izvor električne energije.

(Nezavisne)