Pčelari Evrope udruženi za spas pčelarstva :: Semberija INFO ::

 

Pčelari Evrope udruženi za spas pčelarstva


- Evropski pčelari od danas će biti udruženi u borbi za spas pčelarstva, koje je ugroženo usljed mnogobrojnih problema u ovom sektoru, a njihovo djelovanje biće organizovano u okviru Evropskog pčelarskog saveza, čija će osnivačka skupština biti održana u Beogradu.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, koji će danas prisustvovati osnivačkoj skupštini, od Saveza ima velika očekivanja.

"Prije svega zato što sada trenutno nema nijedna organizacija koja se bavi isključivo problemima pčelara u Evropi. Postoji Svjetska pčelarska federacija, ali ona se bavi globalnim aktivnostima i jednostavno nije orijentisana samo na Evropu", kaže Barašin za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, pčelari Evrope imaju svoje specifične probleme koji su prisutni ne samo u zemljama Evropske unije, već i na Balkanu, pa i BiH.

"Pčelari imaju izuzetno velike probleme sa velikim uvozom patvorenog meda ili meda izuzetno lošeg kvaliteta, što jednostavno obara cijenu našeg domaćeg proizvoda. Ne suočavamo se samo sa tim problemom mi u Srpskoj i BiH, nego se sa tim suočava i cijela Evropa. Zadnja analiza koju je naručila evropska zajednica pokazala je da je u Evropi prisutno 46 odsto patvorenog meda", objašnjava on.

Kako ističe, ako je ovakva situacija u visokorazvijenim zemljama, pitanje je šta se nalazi u teglama meda u balkanskim zemljama.

"Ovaj pčelarski savez će imati zadatak da svim relevantnim faktorima u Evropi ukaže na ovu problematiku", rekao je Barašin.

Osim cilja da zaštiti pčelare, uloga Saveza biće i u zaštiti potrošača meda koji su ugroženi, jer se trenutno na tržištu nalazi velika količina falsifikata meda.

"Evropski pčelarski savez će aktivno sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svjetske pčelarske federacije, na unapređenju pčelarstva, uz ukazivanje na lokalne evropske probleme koje moraju da rješavaju na lokalnom evropskom nivou", istakao je on.

Osim pčelara iz zemalja regiona, svoje prisustvo najavili su i pčelari iz Poljske, Njemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Malte, Irske, Italije i drugih zemalja.

Kako su nedavno pisale"Nezavisne novine", prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, tokom deset mjeseci lani vrijednost 6,8 tona izvezenog meda bila je 233.700 KM, što je manje nego u istom periodu 2022. godine.

"Vrijednost uvoza prirodnog meda za deset mjeseci lani iznosila je 2,5 miliona KM, što je manje za 31,9 odsto od uvoza u istom periodu 2022. godine, a kada se posmatra uvoz količinski, on je iznosio 362,8 tona i manji je za 187,6 tona u odnosu na prvih deset mjeseci 2022", istakli su iz ove institucije.

Med iz BiH lani se najviše izvozio u Srbiju, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein, dok se najviše uvozio iz Hrvatske i Turske.

(Nezavisne)