Zašto je različit ukus gaziranog pića u plastici, staklenoj boci i limenci? :: Semberija INFO ::

 

Zašto je različit ukus gaziranog pića u plastici, staklenoj boci i limenci?


Foto: Pixabay
Iako ih volite piti, s gaziranim sokovima ne treba pretjerivati, posebno zbog velikih količina šećera, ali i nekih drugih stvari. Znaju biti puna kiselina koje oštećuju zubnu caklinu.

Aluminijske limenke imaju oblogu od polimera koja zna apsorbirati neke od okusa potencijalno čineći okus blažim, pojasnila je prehrambena kemičarka Sarah Risch.

"Ako pijete gazirani sok iz plastične boce, okus može biti promijenjen zbog acetaldehida iz plastike koji prelazi u piće. S druge strane, staklene boce su najmanje podložne promjenama pa gaziranom napitku ne mijenjaju okus", pojasnila je, a prenosi rd.com. 

Iako ih volite piti, s gaziranim sokovima ne treba pretjerivati, posebno zbog velikih količina šećera, ali i nekih drugih stvari.

"Gazirana pića puna su kiselina koje oštećuju zubnu caklinu i vode karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza", tvrdi dr. Sameer Pate.

Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizaće caklinu do pola sata. 

"Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava. Žvakača guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima", dodao je.

(Nezavisne)