Da li djeca imaju obavezu da se brinu o starim roditeljima? :: Semberija INFO ::

 

Da li djeca imaju obavezu da se brinu o starim roditeljima?


Foto: Pixabay
Kada dođu u pozne godine, roditelji postaju nemoćni, bolesni te često ne mogu da se brinu o sebi. No, da li znate šta je dužnost djece kada se njihovi roditelji nađu u takvoj situaciji?

Više o tome kako je to propisano zakonom u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Šta je propisano zakonom u Srpskoj?

Prema Porodičnom zakonu RS, članom sedam, koji se odnosi na dužnosti djece prema roditeljima, propisano je da su djeca dužna da se brinu o svojim roditeljima, da se prema njima odnose s poštovanjem i da ih pomažu kada je to potrebno.

To je sve što je određeno ovim zakonom kada je riječ o tome da li su djeca dužna da se brinu o roditeljima, te nije detaljnije određeno u kojim situacijama je to neophodno.

Naravno, činjenica je to da je u naš mentalitet utkana briga i staranje o roditeljima, a s obzirom na to da pozne godine donose nemoć i bolest, s kojima se stariji roditelji teško mire, pa se može reći da je naša dužnost da im pomognemo.

Više o ovom zakonu čitajte na LINKU.

Kako je to propisano zakonom u FBiH?

Slična situacija je i na nivou Federacije BiH, pa je tako članom 128. Porodičnog zakona FBiH propisano da je dijete dužno poštovati roditelje i ostale članove porodice.

U ovom zakonu je navedeno i da je dužnost djeteta da pomaže roditeljima.

Takođe, kao što je to slučaj sa navedenim zakonom u RS, nema dodatnih pojašnjenja, niti je pojašnjeno šta podrazumijeva pomaganje roditeljima.

Detaljnije čitajte OVDJE.

Evo kako je to u regiji

Srbiji je Porodičnom zakonom propisano da je dijete dužno da roditeljima pomaže u skladu sa svojim godinama i zrelošću.

Takođe, kako se navodi, dijete koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine dužno je da djelimično podmiruje potrebe svog izdržavanja, odnosno izdržavanja roditelja i maloljetnog brata odnosno sestre, pod uslovima određenim ovim zakonom. Više na LINKU.

I u Crnoj Gori je Porodičnim zakonom propisano da je dijete dužno da roditeljima pomaže u skladu sa svojim godinama i zrelošću.

Takođe, dijete koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine dužno je da djelimično podmiruje potrebe svog izdržavanja, odnosno izdržavanja roditelja i maloljetnog brata odnosno sestre, pod uslovima određenim ovim zakonom. Opširnije o ovom zakonu na LINKU.

Hrvatskoj je Obiteljskim zakonom propisano da je dijete dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im u obavljanju poslova u porodičnoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću te biti obazrivo prema članovima porodice. OVDJE možete detaljnije proučiti zakon.

(Nezavisne)