SJEĆANjE NA SILVANU ARMENULIĆ :: Semberija INFO ::

 

SJEĆANjE NA SILVANU ARMENULIĆ


Pjevačica Silvana Armenulić nastradala je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd – Niš. Pjevačica se tada vraćala sa koncerta iz Aleksandrovca.

Sa Silvanom su nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.

Silvana je rođena u Doboju kao Zilha Barjaktarević 1939. godine, a umjetničko ime dobila je po italijanskoj glumici Silvani Mangano.

Četiri decenije poslije tragedije, njene pjesme i dalje žive. Silvana je bez summnje ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici, publika će je pamtiti po pjesmama „Cigane, sviraj, sviraj“, „Rane moje“, „Srce gori jer te voli“, „Sama sam“, ali i po čuvenom hitu „Šta će mi život“.

Silvanu je 1961. godine zaprosio Radmilo Armenulić, a vjenčali su se 26. oktobra, bez znanja roditelja. Oni su tokom braka dobili ćerku kojoj su dali ime Gordana, po Radmilovoj majci.

Vječna kuća sestara Silvane i Mirjane nalazi se na Novom groblju u Beogradu, a na njihovom spomeniku posebnu pažnju privlači statua bijele golubice. Ovaj prizor bi rasplakao i one najtvrđeg srca, a malo je poznata stvar da je Silvanina sestra bila u šestom mjesecu trudnoće kada je poginula.

Semberija info