Poslednji rad Stivena Hokinga - Postoje paralelni univerzumi :: Semberija INFO ::

 

Poslednji rad Stivena Hokinga - Postoje paralelni univerzumi


Foto: Pixabay

Izvor: Politika Magazin

Dve nedelje pre nego što je preminuo, čuveni engleski fizičar, autor i direktor istraživanja u Centru za teorijsku kosmologiju na Univerzitetu u Kembridžu Stiven Hoking, napisao je rad o paralelnim svetovima i tome kako ih je moguće otkriti.

Prvo pre-print izdanje studije, objavljeno pre pet godina, pod nazivom ”Glatki izlaz iz večite inflacije“ Hoking je napisao sa Tomasom Hertogom sa Univerziteta Leven iz Belgije.

Studija se bavi idejom da živimo u multiuniverzumu, tako da je naš univerzum samo jedan od mnogih koji postoje, a koje je moguće detektovati u pozadini radijacije koju ispuštaju.

Ova Hokingova studija oslanja se na teoriju Velikog praska, a njen koautor je napisao:

- U pitanju je verzija originalnog Hokinovog modela Velikog praska „bez granica”, koji su on i Džejms Hartl razrađivali 1983. godine.

Ova teorija sugeriše da je Veliki prasak našeg univerzuma nastao istovremeno uz Velike praskove drugih univerzuma.

- Vremenom smo shvatili da se opisani model odnosi na neograničen broj univerzuma. Kosmolozi ovo nazivaju multiuniverzumom - grupom univerzuma koji postoje paralelno - objasnio je Hertog.

Prema studiji Stivena Hokinga, moguće je detektovati ostatke Velikog praska ostalih univerzuma u gravitacionim talasima koje je emitovao naš Veliki prasak. Dok je teorija o multiuniverzumu često osporavana, Hokingov i Hertogov model sugeriše da ipak postoje jaki dokazi da se negde nalaze i drugi univerzumi kao što je naš.

Rad se i dalje proučava, pa iznošenje kompletne analize nije dostupno.

Ukoliko se pokaže da je ovo istina i ukoliko se pronađu dokazi, biće to otkriće vredno Nobelove nagrade.