FRANČESKO PETRARKA- ZAČETNIK NOVE ERE HUMANIZMA :: Semberija INFO ::

 

FRANČESKO PETRARKA- ZAČETNIK NOVE ERE HUMANIZMA


Najveći i najuticajniji autor ljubavne psihološke lirike, začetnih humanizma, vjesnik romantičnog individualizma, prauzor intelektualcima široke obrazovanosti, Petrarka je u osvit renesanse otvorio put evropskoj književnoj kulturi i klasičnom savršenošću stihova i ljudski iskonskom tematikom.

Rođen je 20. jula 1304. godine u italijanskom mjestašcu Arecu, a nakon nekoliko godina porodica se preselila u provansalski Avinjon.  Studirao je, zajedno s bratom, pravo u Bolonji, a potom se vratio u Avinjon gdje se ubrzo pročuo kao istančani pjesnik, ljubimac moćnika.

U Avinjonu, gdje je dugo živio, šestog aprila 1327. godine u crkvi Svete Klare sreo je lijepu Lauru, kojoj je posvetio zbirku od 366 soneta, kancona i madrigala, poznatu kao ,,Kanconijer“. U tom intimnom dnevniku pjesnički je oblikovao najtananija osjećanja, nemir i melanholiju. 

Bavio se istorijom i filozofijom i iz tog opusa ističe se ep ,,Afrika“ u kojem je opisao Drugi punski rat.

Frančesko Petrarka se smatra ocem italijanske književnosti i humanistom koji je imao uticaj na stvaranje novovjekovne kulture. Živio je u vremenu miješanja diskursa: hrišćanske religije i humanističke filozofije.

Većina Petrarkinih djela napisana je na latinskom jeziku. Bez tih latinskih djela nemoguće je sagledati ni ,,Kanconijer“, ni duh vremena čiji je odraz bila Petrarkina poezija. ,,Kanconijer“ ne pjeva samo o ljubavi prema Lauri, zbirka izražava složeniju, dalekosežniju poruku u kojoj je sabrana ideološka i moralna kriza novog vijeka, što Petrarku osvjedočava kao prvog modernog pjesnika.

Popularnost Petrarkine poezije proširila se čitavom Evropom i nastao je fenomen petrarkizma. Petrarkin uticaj je očigledan i kasnije, u romantičnoj i modernoj književnosti.

Frančesko Petrarka je bio prvi moderni pjesnik jer je otvorio temu odnosa čovjeka i Boga. Njegova poezija nije samo individualno iskustvo pjesnika, to je univerzalno iskustvo novovjekovnog čovjeka koji proživljava problem pomućene egzistencije  i zato ,,Kanconijer“ do današnjih dana unosi uzbuđenje u ljudski duh.

Frančesko Petrarka, veliki italijanski pjesnik, pisac i humanista umro je u mjestu Arkva 18. jula 1374. godine.

Semberija info