Čaj od maslačka :: Semberija INFO ::

 

Čaj od maslačka


Foto: Ilustracija
Maslačak je jedna od široko rasprostranjeniih biljaka, koja je svima prepoznatljiva po žutim cvjetovima, raste kao korov i vodi porijeklo sa područja zapadne Evrope. Smatra se da su za ljekovitost maslačka znali mnogi drevni narodi, a prvenstveno starosjedelačko stanovništvo Amerike, iako postoje indicije i da se napitak pravljen od ove biljke koristio u arapskoj medicini.
 
Hijeronimus Bok je zaslužan za to što danas mnogi znaju za ljekovitost maslačka, uzevši u obzir da je on zvanično ovu biljku prvi opisao i ukazao na njenu ljekovitost.
 
Emulzija bjelančevina i smole, zapravo je mliječni sok koji se nalazi u čitavoj biljci, a takođe maslačak je bogat i vitaminima A, B, C, D i vitaminom K. U njemu ima i mineralnih soli magnezijuma i kalcijuma, zatim silicijuma, kalijuma i gvožđa, kao i germakranolida, odnosno gorkih sastojaka, te polisaharida i inulina, saponina i drugih hranljivih materija.
 
Pored toga što se u upotrebi nalazi čaj od maslačka i to od korijena i od lista biljke, od svježe ubranih listova može se pripremati i vrlo ukusna salata, ali je važno da listovi maslačka budu ubrani u periodu prije cvjetanja.
 
Čaj od maslačka koristi zbog svojih diuretičkih svojstava, a samim tim što zahvaljujući hranljivim sastojcima utiče na stimulaciju izlučivanja tečnosti iz organizma, on u isto vrijeme ima pozitivan uticaj i na rastvaranje mokraćnog pijeska, što znači da konzumiranjem čaja od ove biljke može biti spriječena pojava stvaranja kamena u bubregu. Primijećeno je i da podstiče lučenje žuči, odnosno da u velikoj mjeri olakšava rad žučne kese.
 
S obzirom na to da podstiče varenje, on posredno ima pozitivan uticaj i na snižavanje nivoa uree i holesterola u krvi. Uz sve to pomaže kod izbacivanja gasova i smanjuje nadutost.
 
Prema rezultatima pojedinih istraživanja, može da ima pozitivan uticaj i na nivo šećera u krvi, uzevši u obzir da stimuliše rad pankreasa. Takođe, može ublažiti probleme koji su vezani za kožu, odnosno može smanjiti akne, bubuljice i ekceme, te različite kožne infekcije, a smatra se i odličnim prirodnim sredstvom za pročišćavanje krvi. Zahvaljujući prisustvu polisaharida i inulina, odnosno gorkih sastojaka, pomaže uspostavljanju ravnoteže crijevne flore. Prisustvo polifenola čini da ima antioksidativna svojstva, a postoje indicije da može imati uticaj i na tumor dojke, jetre i prostate, budući da se smatra da uništava ćelije zahvaćene rakom, dok u isto vrijeme nema negativan efekat na zdrave ćelije. U ovoj biljci nalaze se, pored ostalog i vitamin C, inulin i kalijum, zatim gvožđe i eterična ulja, ali i mnogi drugi sastojci koji imaju pozitivan efekat na rad jetre. Smatra se da korijen maslačka poboljšava varenje i da ga treba koristiti za jetru, odnosno za njeno čišćenje od nagomilanih toksina. Preporučuje se da se uz korijen maslačka za jetru koriste i cvijet i listovi. Potrebno je pomiješati po jednu kašičicu usitnjenog korijena maslačka, zatim osušenih listova i cvjetova, te preliti sa pola litre proključale vode i poklopiti. Čaj bi trebalo da stoji između 15 i 20 minuta, poslije čega je potrebno procijediti ga i piti u količini od tri šoljice na dnevnom nivou i to neposredno prije obroka. Zanimljivo je pomenuti da postoje indicije da čaj pripremljen od korijena maslačka uništava rakom zahvaćene ćelije, ali istovremeno ne uništava zdrave ćelije. Kada se priprema čaj od korijena maslačka protiv raka, on se postepeno zagrijeva, odnosno naliva hladnom vodom.
 
Sa 200 ml hladne vode bi trebalo preliti jednu kašičicu čaja i tek onda staviti na ringlu da provri, poslije čega je potrebno čaj kuvati još pet minuta, a zatim ga skloniti sa ringle i ostaviti poklopljenog da odstoji 10 minuta. Tako pripremljen čaj od korijena maslačka protiv raka bi trebalo piti neposredno prije obroka tri puta u toku dana, a svaki put je potrebno pripremiti ga svježeg.