Zvjezdasti anis moćno sredstvo u borbi protiv prehlada i gripa :: Semberija INFO ::

 

Zvjezdasti anis moćno sredstvo u borbi protiv prehlada i gripa


Jak imunitet ključan je u borbi protiv raznih bolesti, u zimskom periodu u prvom redu u borbi protiv prehlada i gripa.
 
A da biste ojačali svoj unutrašnji sistem odbrane od virusa i bakterija, nije nužno trošiti novac u apotekama na razne preparate, već je dovoljno zaviriti u kuhinju i među začinima pronaći one koji pospješuju imunitet. Jedan od njih je zvjezdasti anis.
 
Zvjezdasti anis je izuzetno aromatičan začin, bogatog mirisa, koji se koristi za pripremu slatkih i slanih jela, ali i u narodnoj medicini. Ima jaka antiupalna svojstva, obiluje antioksidansima i vitaminima.
 
Obiluje vitaminima A i C

Zvjezdasti anis ima visok nivo vitamina A i C, koji su izuzetno važni u borbi protiv infekcija, te ubrzavaju oporavak kod prehlada i gripa. Vitamin C je važno redovno konzumirati, a osim u zvjezdastom anisu, ima ga u citrusima, paprici, šipku.
 
Sadrži prirodni antibiotik

Aktivni sastojak zvjezdastog anisa je timol, hemikalija koja ima jaka antibakterijska svojstva i djeluje na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije. Prirodna je zamjena antibioticima. Takođe ima i antivirusna svojstva, te jako dobro djeluje na respiratorni sistem.
 
Ima jaka antiupalna svojstva

Ovaj začin smanjuje upale u organizmu, jak je antioksidans, te neutralizuje štetni uticaj slobodnih radikala na ćelije. Zbog svog antiupalnog svojstva, odličan je saveznik imuniteta, jer upale oslabljuju tijelo i dovode do bolesti.
 
Kako ga konzumirati?

Zvjezdasti anis bi trebalo konzumirati što češće. Za prevenciju i jačanje organizma najbolje bi bilo da konzumirate čaj od ovog začina.
 
Prokuvajte dva decilitra vode i u nju dodajte pet zvjezdastih anisa. Sklonite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji 15-ak minuta prije konzumacije. Najbolje ga je piti na prazan želudac.
 
(Nezavisne)