Greška zbog koje se gomilaju kilogrami! :: Semberija INFO ::

 

Greška zbog koje se gomilaju kilogrami!


Foto: Ilustracija
Mnogo puta smo slušali o tome kako je doručak najvažniji obrok, a ako vam se često dešava da ste nakon doručka ponovo gladni, možda je to zbog, naizgled bezazlenih, razloga.
 
Probudili ste se, pojeli doručak i samo sat ili dva nakon toga osjećate neizmjernu glad i prazninu u želucu. Ako u kratkom periodu nakon doručka imate potrebu da ponovno jedete, to može da oteža održavanje normalne tjelesne težine.
 
Postoji nekoliko razloga zašto osjećate glad vrlo brzo nakon doručka.
 
Ne unosite dovoljno kalorija
 
Prvi obrok u danu bi trebalo da bude u rasponu između 300 i 400 kalorija. Ako pokušavate da izgubite koji kilogram, kalorijska vrijednost doručka bi trebalo da bude između 300 do 350 kalorija, a ako pokušavate da održavate tjelesnu težinu, doručak bi trebalo da ima od 350 do 400 kalorija. To su vrijednosti kojima treba da se vodite, odnosno o kojima treba da razmislite prilikom izbora namirnica za doručak.
 
Nutritivna vrijednost namirnica nije odgovarajuća
 
Ono šta jedete je još važnije od toga koliko jedete. Prema nutricionistima važno je da svaki doručak sadrži proteine, jer će oni da daju duži osjećaj sitosti i tako će da spriječe naglu glad.
 
Ali, doručak treba da sadrži i ugljene hidrate koji su potrebni za energiju i zdrave masti za sitost. Zato bi doručak trebalo da sadrži oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama ugljenih hidrata i 10 do 15 grama zdravih masnoća.
 
Loš izbor namirnica
 
Pecivo, mliječni proizvodi, sir, tost, palačinke, pahuljice su samo neki od prilično popularnih izbora za doručak, ali oni nisu najbolji za postizanje sitosti, jer ne sadrže sve četiri hranjive materije - proteine, ugljene hidrate, zdrave masti i vlakna.
 
Ako se odlučite za slatku hranu poput pekmeza, mafina, peciva punjenih čokoladom, takođe ćete da ostanete gladni, jer takva hrana kratkoročno daje energiju koja se vrlo brzo isprazni. Ako ne možete da odustanete od jutarnje slatke poslastice, pronađite načina da ih kombinujete sa drugim namirnicama koje će da vam daju potrebnu dozu energije.
 
Simptomi ne znače uvijek i da smo gladni
 
Glavobolja, umor i mučnina mogu da budu znakovi gladi, ali, zapravo, mogu da budu znak nečeg sasvim drugog.
Ako ste neprestano gladni, to može da znači da vam nedostaje sna, da ste dehidrirani, da ste u PMS-u, a moguće je i da ste konzumirali previše šećera ili da vam je količina šećera u krvi počela naglo da pada. Zato na trenutak razmislite o tome kako se osjećate i pokušajte da otkrijete da li ste zaista gladni.
 
Potrebna vam je užina
Doručak bi trebalo da osigura sitost tri do četiri sata. Ako ustajete rano ujutro i doručkujete odmah nakon buđenja, moguće je da ćete da budete gladni mnogo prije ručka i to je u redu.
 
Zato na posao ponesite užinu koja će da vam osigura proteine, ugljene hidrate i zdrave masti i neće imati kalorijsku vrijednost višu od 150 kalorija. Tako ćete da budete siti, ali nećete da pojedete više nego što je vašem organizmu do ručka potrebno.
 
Primjeri dobrog doručka
 
Kvalitetan i hranljiv doručak su na primjer:
 
1. Jaja sa tostom i voćem - napravite kajganu sa dva jaja i uz to pojedite krišku pšeničnog tosta, premazanog sa malo namaza ili maslaca i pola šoljice voća.
 
2. Ovsena kaša - činjenica je da sama po sebi neće da ponudi dovoljno proteina, pa je skuvajte sa mlijekom, umjesto sa vodom i umiješajte u kašu protein u prahu, maslac od oraha ili jogurt. Na kraju, kada kaša bude kuvana, dodajte svježe voće, lanene ili čia sjemenke i orašaste plodove.
 
3. Jogurt - u posudu sa jogurtom ili kefirom dodajte svježe voće i sjeckane orahe.