Kako spriječiti mučninu u vožnji: zašto se javlja i kako se nositi s njom? :: Semberija INFO ::

 

Kako spriječiti mučninu u vožnji: zašto se javlja i kako se nositi s njom?


Nekoliko oštrih krivina i mnogi putnici u automobilima će se požaliti na mučninu – pogotovo oni na zadnjim sjedištima. Mučnina se javlja zbog jednostavnog razloga – centar za ravnotežu nije uparen s vidom. Odnosno, pokreti tijela i sile koje djeluju na tijelo nisu sinhronizovani s onime što vidite.
 
Vaš pogled uglavnom je usmjeren izvan automobila, s lijeve ili desne strane i ne prati dinamiku krivina, odnosno gledate bočno, a ne kroz šoferšajbu, piše Revija HAK.
 
Uglavnom, oči i vestibularni sistem primaju kontradiktorne informacije o položaju tijela u prostoru. Na primjer, na zadnjem sjedištu automobila djeca vide u naslonu prednjeg sjedišta stabilan horizont s naslonima za glavu na njemu, ali čulo za ravnotežu osjeća da se tijelo kreće. U tom disparitetu između čula javlja se mučnina.
 
Djeca u dobi od šest do 12 godina su osjetljivija nego odrasli, ali i kod njih situacija zna biti dramatična. Jedini savjet je vozačima da uspore u krivinama koliko mogu, a putnicima na zadnjoj klupi da pokušavaju gledati kroz šoferšajbu.
 
Inače, kompanije poput ZF-a već rade na novim sistemima, koji bi trebali smanjiti razvoj mučnine u autonomnim automobilima u kojima će svi putnici čitati knjige, novine, gledati sadržaje na infotainmentu ili mobilnom telefonu.

(B92)