Predstavljen električni Cadillac Escalade IQ :: Semberija INFO ::

 

Predstavljen električni Cadillac Escalade IQ


Cadillac je u Njujorku i zvanično predstavio električnu verziju modela Escalade, nazvanog Escalade IQ.
 
Električni Escalade će se prodavati zajedno sa postojećim modelom sa SUS pogonom, a proizvodiće se u postrojenju Factory Zero Detroit-Hamtramck.
 
Cadillac je inače još 2021. godine zaštitio oznaku "Escalade IQL", što znači da bi kasnije mogla da se pojavi i njegova verzija sa dužim međuosovinskim rastojanjem.
 
Cadillac Escalade IQ odlikuje elegantan stajling i unapređena aerodinamika koja igra važnu ulogu kada je u pitanju domet i efikasnost. Ovdje treba pomenuti i aerodinamički optimizovane točkove od 24 inča.
 
Kupci se, takođe, mogu odlučiti za dvobojni dizajn zahvaljujući kontrastnom crnom krovu.
 
Što se tiče dimenzija, automobil je dugačak 5697 mm, širok 2389 mm, visok 1934 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 3460 mm.
 
Unutrašnjost je u velikoj mjeri inspirisana ultra luksuznim Cadillacom Celestiq i ima 55-inčni zakrivljeni ekran. Dalje ispod se nalazi 11-inčni prednji komandni centar za koji se čini da je fokusiran na kontrole klime i podešavanja vozila.
 
Tu su i novi dvokraki volan i AKG Studio audio sistem sa 19 zvučnika, dok 'Level 2' oprema dolazi sa AKG Studio Reference sistemom sa 36 zvučnika.
 
Escalade IQ će biti standardno opremljen i sistemom za poluautonomnu vožnju.
 
U vezi zapremine prtljažnika, vozilo ima 670 litara prostora iza trećeg reda i 1958 litara iza drugog reda. Sa sklopljenim drugim i trećim redom, ima 3374 litara prostora za prtljag.
 
Krosover će, takođe, nuditi brojne sisteme za pomoć vozaču, uključujući pomoć pri upravljanju u zonama mrtvog ugla, automatsko kočenje, kočenje zbog pješaka i biciklista i sistem HD Surround Vision kamera. Kupci će dobiti i poboljšani sistem automatske pomoći pri parkiranju.
 
Escalade IQ ima bateriju kapaciteta 200 kWh, što će omogućiti domet od 724 km.
 
Sistem pogona sa dva motora ima kombinovanu snagu od 507 kW/689 KS i 834 Nm obrtnog momenta,a to se povećava na 559 kW/760 KS i 1063 Nm u režimu Velocity Max. Escalade IQ od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) stiže za manje od pet sekundi.
 
Takođe , vozilo može da vuče do 3629 kg.
 
Iz Cadillaca su potvrdili da ovaj električni model ima arhitekturu od 800 volti i da će moći da se dopuni za 100 milja (161 km) dometa za samo 10 minuta koristeći brzi punjač.
 
Escalade IQ se bazira na Ultium platformi i ima Magnetic Ride Control 4.0, kao i prilagodljivo vazdušno vješanje. Ovo posljednje omogućava podizanje vozila za 25 mm ili spuštanje do 50 mm.
 
Upravljanje na sva četiri točka dolazi standardno i omogućava da se zadnji točkovi okreću u istom ili suprotnom smjeru kao prednji točkovi.
 
Što se cijena tiče, one bi u SAD-u trebalo da startuju od oko 130.000 dolara.
 
(Nezavisne novine - Autoblog.rs)