Zašto sušiti drvo za ogrjev? :: Semberija INFO ::

 

Zašto sušiti drvo za ogrjev?



Kada je vlažno razvija se niža temperatura, slabije gori, stvara se mnogo dima, čađ i vodenast katran. To dovodi do niza problema


Pred velikim brojem domaćinstava je izazov kupovine ogrjevnog drveta. Osim cijene i vrste, veliku ulogu pri izboru igra i koliko je osušeno ili svježe. Svi znamo da postoji razlika i da lošim izborom možemo ugroziti svoje zdravlje, životnu sredinu, ali i umanjiti efikasnost zagrijavanja što će značiti veći trošak.

Zašto uopšte sušiti drvo za ogrjev?

Voda je neophodna za rast i razvoj drveta, ali ona ometa njegovo sagorijevanje. Kada je vlažno razvija se niža temperatura, slabije gori, stvara se mnogo dima, čađ i vodenast katran. To dovodi do niza problema.

Može da se razvije ugljenmonoksid koji dovodi do gušenja ukućana. Dimnjak je potrebno češće čistiti zbog nakupljanja mnogo čađi i katrana. Teže je upaliti vatru, šporet dimi, nastaju smeđe mrlje na zidovima i odjeći u ormarima.

Sadržaj vlage u posječenom drvetu se kreće od 40 do 50 posto. Isparavanje vode dovodi do snižavanja te količine. Kod namjene za grijanje, treba da je ispod 20 posto, a treba da se kreće od 10 do 15 posto. Najbolje je kada iscijepano drvo uskladištimo na suvo i prozračno mjesto zaštićeno od padavina i slijevanja vode. U takvim uslovima poslije jedne godine ono je dobro osušeno.

Obezbijedite cirkulaciju vazduha

Vremenski period sušenja zavisi i od vrste. Hrast se suši duže od bukve i graba, ali su hrast i bukva vrste veće gustine i daju više toplote, odnosno bolje griju. Taj proces se može ubrzati pravilnim skladištenjem. Najbolja je opcija da kupovinu obavimo tokom proljeća i onda ogrjev ima dovoljno vremena da se lagano suši do zime. Potrebno ga je što prije iscijepati. Ostavi se nekoliko sedmica da se prosuši, a zatim slaže na promajno mjesto.

Cijelo drvo se veoma slabo suši. Voda ostaje zarobljena i započinju procesi trulenja i propadanja. Što duže tako stoji više gubi toplotnu vrijednost. Slažemo ih da obezbjedimo dobru cirkulaciju vazduha i da je zaštićeno od padavina. Gomila mora biti pokrivena, odnosno da je iznad nje bilo kakav krov, dok strane trebaju biti otvorene što doprinosi ventilaciji i bržem sušenju.

Proces sušenja ide brzo po sunčanom i toplom vremenu. Proces se usporava kada je vrijeme hladno i vlažno.


Agroklub