Novi iPhone dolazi s novim punjačem :: Semberija INFO ::

 

Novi iPhone dolazi s novim punjačem


Foto: Ilustracija
Kako prenosi BBC News, najnoviji Apple iPhone gotovo će sigurno imati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. septembra.

Telefoni ove kompanije trenutno koriste njen sopstveni Lightning adapter, za razliku od konkurencije.

Zakon Evropske unije zahtjeva od proizvođača telefona da usvoje zajedničko rješenje za punjenje do decembra 2024. kako bi uštedjeli novac potrošačima i smanjili otpad.

Većina novih Apple proizvoda, poput najnovijih iPad modela, već koriste USB-C, ali kompanija se usprotivila pravilu EU.

Kada je predstavljen u septembru 2021. godine, predstavnik Applea rekao je za BBC News: "Strogi propisi koji nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih podstiču, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom svijeta".

Lightning na USB-C adapteri već su dostupni kod drugih marki elektronike uključujući Amazon, a svi iPhone uređaji od iPhonea 8 koji je lansiran 2017. podržavaju bežično punjenje.

Deluje da je Phone 14 poslednji Apple uređaj koji ga ekskluzivno koristi, ovo bi moglo da označi početak kraja Lightning kabla.

Novi uređaji biće predstavljeni sljedeće nedjelje

Nije jasno da li će ovo biti globalna promjena proizvoda, iako je manja vjerovatnoća da će tehnološki gigant napraviti drugu verziju uređaja samo za evropsko tržište.

Promjene se očekuju u novim iPhone 15 i iPhone 15 Pro uređajima koji bi trebalo da budu predstavljeni sljedeće nedjelje na godišnjem jesenjem događaju kompanije.

Prema izveštaju Bloomberga, prednosti prebacivanja na novi punjač za korisnike uključivaće kupce koji će moći da koriste jedan punjač za iPad, Mac i iPhone, kao i veće brzine punjenja.

EU pravilo o zajedničkom punjaču pokriva skup "prenosive elektronske opreme male i srednje veličine", uključujući: telefone, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS (globalni sistem pozicioniranja) uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za video igre i prenosne zvučnike.

Svaki od ovih, koji se puni preko kabla, moraće da ima USB Type-C priključak, nezavisno od toga ko proizvodi uređaje. Prenosivi računari također će morati da se pridržavaju pravila, ali proizvođači imaju više vremena za izmjene.

(b92)