Kako da slomite sve najveće barijere i prepreke koje su u našim životima! :: Semberija INFO ::

 

Kako da slomite sve najveće barijere i prepreke koje su u našim životima!



Marko Katon, rimski senator, naučio je grčki u 80. godini. Sokrat je tek sa 70 godina naučio da svira mnoge muzičke instrumente i uspio je da savlada ovu umjetnost do savršenstva. Mikelanđelo je svoja  najznačajnija djela  stvorio u 80. godini. Sa 80 godina, Gete je završio svoj  ,,Faust”. Njemački istoričar Leopold Ranke završio je ,,Svjetsku istoriju” u 91. godini. Isak Njutn, čak,  sa 85 godina, bio je zauzet neumornim istraživanjima.

Lav Tolstoj je u svojoj 82. godini tako baratao kosom u polju, da mladi kosači nisu mogli da ga prate. Sjedobradi autor ,,Rata i mira“ u svoja pozna ljeta klizao se na ledu, vozio bicikl, jahao konja i radio čučnjeve, na jednoj nozi, I to  više od 40 puta!

Američki državljanin, kompozitor i dirigent Igor Stravinski stvarao je do 88. godine. Pjesnik Beranže je radio do 77. godine; Viktor Igo – do 83; a akademik Ivan Pavlov – do 87; drevni grčki dramski pisac Sofokle – do 90. godine. Filozofi Diogen i Demokrit, umjetnici Ticijan i Mikelanđelo su obavljali  stvaralačku aktivnost, prešavši granicu od osamdeset godina; Bernard Šo je radio do 94. godine…

Inače, ne tako davno američki naučnici su zajedno sa evropskim kolegama objavili senzacionalno otkriće. Ispostavlja se da se ljudski mozak ne razvija samo do 25-30 godina, kako se ranije mislilo, već do 50 godina. Štaviše, ako osoba nastavi da se aktivno bavi mentalnom aktivnošću, onda se starenje mozga gotovo ne dešava!

Čemu sve ovo? Samo jednome: ne postoji bolest kao što je „starost“, već samo pogrešne psihološke pretpostavke.

„Ne vjerujte svemu što čujete, čak i ako vam to odzvanja u glavi“, savjetuje psihijatar Danijel Ajmen.
Sve najveće barijere i prepreke u našim životima su u nama. Slomite ih!

Naša duša, naša unutrašnja snaga, ne stari. Dokle god smo živi, još imamo šansu da se uzdignemo više – da zauzmemo bar još jedan nivo na putu našeg duhovnog uspona. Ne čekajte bolja vremena – može postojati samo jedno bolje vrijeme. Zove se „SADA“.