Polen je već počeo da divlja :: Semberija INFO ::

 

Polen je već počeo da divlja



Dobra priprema i poznavanje koraka prevencije umnogome mogu da vam olakšaju simptome polenske alergije koje ove godine možete osjetiti i ranije s obzirom na ranije cvjetanje biljaka zbog otopljenja.

Klimatske promjene doprinijele su porastu temperatura početkom godine, što je požurilo početak sezone polena i alergija. Zato svi koji imaju problema sa polenom drveća koje cvjeta od početka godine, kao što su lijeska, jova, tisa, čempres, jasen, breza, platan i hrast, treba da se i pripreme ranije. Pošto simptomi poput curenja iz nosa, kijanja, suvog kašlja, svraba i crvenila očiju i sluznice nosa užasno iscrpljuju i umaraju, treba učiniti sve što je u našoj moći da ih koliko-toliko ublažimo, a prim. dr sc. med. Jasminka Šojić Rajčić, internista alergolog i klinički imunolog, objašnjava i kako.

Terapiju ne preskačite

Kao mjera prevencije savjetuje se izbjegavanje kontakta sa alergenima, a kako to nije u potpunosti moguće, neophodna je primjena farmakoterapije.
–Liječenje alergijskog rinitisa podrazumijeva korišćenje lijekova, najčešće iz grupe antihistaminika, nazalnih kortikosteroidnih lijekova, anatagonista leukotrijena. Ukoliko pacijent ne želi da koristi medikamente u liječenju alergijskog rinitisa, ili ona ne utiče na poboljšanje njegovih simptoma, savjetujemo imunoterapiju. Ona se provodi u vidu potkožnih injekcija ili se pije u vidu kapi ili tableta, a smanjuje tegobe kod pacijenta i potrebe za uzimanjem lijekova za oko 45 odsto‘‘, kaže dr Šojić Rajčić.

Ispirajte nos ujutru i uveče

Ključno je smanjiti kontakt alergena sa nosnom sluznicom, pa je zato veoma bitna higijena nosa.
–Vrlo je važna higijena nosne šupljine rastvorima za toaletu nosa. Nju treba primjenjivati ujutro i uveče, kao i prilikom povratka iz spoljne u zatvorenu sredinu’’, kaže doktorka.
Izbjegavajte jabuke dok cvjeta breza
Dr Šojić Rajčić pacijenatima sa dokazanom preosjetljivošću na određene polene savjetuje da izbjegavaju određenu hranu zbog ukrštene alergijske reakcije.
–Do njih dolazi između alergena polena breze i jabuke, između alergena ambrozije i dinje, lubenice i tikvica. Tada je riječ o oralnom alergijskom sindromu koji se može ispoljiti kliničkom slikom koprivnjače, oticanja mekih tkiva lica, tegoba donjih disajnih puteva ili digestivnog trakta...’’, navodi ona.
Napominje da bi voće i povrće, prvenstveno i zbog higijenskih razloga, trebalo dobro oprati, tako što ćete ga pustiti da malo odstoji u vodi sa rastvorom sode bikarbone i nakon toga dobro isprati.

Uzimajte cink


Naučne studije su objavile da je snižen nivo cinka u organizmu povezan sa povećanjem učestalosti alergijskih bolesti. Uzimanjem preparata sa ovim mineralom klinički dokazano pozitivno utiče na otpornost organizma i njegovu veću sposobnost da se bori sa napadom alergena.
–Cink, kao mineral i antioksidans, je veoma značajan u održavanju sluznice respiratornog trakta. Ima ga u namirnicama biljnog porijekla (spanać, integralne žitarice, orasi, bademi, susam, sjeme suncokreta), ali više u namirnicama životinjskog porijekla (teleća i svinjska džigerica, konjsko meso, žumance, riba)’’, savetuje dr Šojić Rajčić.