„FEJSBUK“ KAŽNjEN SA PET MILIJARDI DOLARA, KRITIČARI TVRDE DA JE MALO :: Semberija INFO ::

 

„FEJSBUK“ KAŽNjEN SA PET MILIJARDI DOLARA, KRITIČARI TVRDE DA JE MALO


FOTO: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
Sa rekordnih pet milijardi dolara je američka Federalna trgovinska komisija odlučila da kazni „Fejsbuk“ zbog skandala sa firmom „Kembridž analitika“ i deljenja podataka 87 miliona korisnika te mreže.

​Služba za zaštitu potrošača vodi istragu od marta prošle godine, odmah nakon što su pojavili izveštaji da je „Kembridž analitika“ imala pristup desetinama miliona korisnika najveće društvene mreže na svetu.
Za vansudsku kaznu glasala su tri republikanska člana komisije, dok je dvoje demokrata bilo protiv, koji su želeli da se istraga nastavi.

„Fejsbuk“ je 2014. napravio kviz da korisnici otkriju koji su tip ličnosti. Aplikacija je uzimala podatke učesnika, ali je beležila i sve podatke o njihovim prijateljima.

Aplikaciju je instaliralo oko 300.000 ljudi, ali su tom prevarom prikupljeni podaci o skoro 90 miliona ljudi. Bar deo tih podataka prodat je „Kembridž analitici“ da pravi psihološki profil američkih glasača.

„Kembridž analitika“ poriče da je prekršila zakon, i kažu da nije bilo curenja podataka. Ipak, „Fejsbuk“ je priznao da je prekršio poverenje korisnika i svima je uputio izvinjenje.

Mnogi su kritikovali kaznu, tvrdeći da je „Fejsbuk“ neće ni osetiti, što je u skladu sa aprilskim saopštenjem kompanije svojim akcionarima da očekuje ovakav ishod i da je veći deo novca već odvojen.

Po saopštavanju odluke, akcije „Fejsbuka“ su skočile na berzi.

RTS