ŠTA IZAZIVA PARALIZU SNA I KAKO SE NOSITI SA NjOM ? :: Semberija INFO ::

 

ŠTA IZAZIVA PARALIZU SNA I KAKO SE NOSITI SA NjOM ?


 Kako za portal ,,Semberija info’’ tvrdi Maja Zorić, psiholog i psihoterapeut iz Udruženja građana, ,,Psiholuminis’’ iz Prijedora, u posljednje vrijeme sve više mladih žali na ovu tegobu o kojoj se malo priča i zna.
 
Šta je paraliza sna?
Paraliza sna je zastrašujuća i slabo shvaćena pojava. Osobe koje pate odjednom se nađu djelimično budne otvorenih očiju, ali ne mogu da se pomjere. Paraliza sna nije isto što i noćna mora – oboljeli su svjesni svog okruženja, položaja spavanja i osvjetljenja sobe, a njihov osjećaj za vrijeme nije izobličen. Takođe, mogu da osjete pritisak u grudima ili čuju glasove.
Neki od vodećih uzroka paralize sna uključuju:
Brzi pokreti očiju (REM)
Brzi pokreti očiju koji se, takođe, nazivaju REM je kada je vaš mozak aktivan, dok su vaše tijelo i mišići neaktivni i spavaju. REM je često glavni uzrok paralize sna.
Ne spavate dovoljno.
Nepravilan san se, takođe, smatra jednim od uzroka paralize sna. Nedovoljno spavanje može uticati na vas fizički i mentalno.
Droge
Učestala  upotreba droga kao što su heroin i kokain može izazvati paralizu sna.
Spavanje na leđima
Dok spavate, položaj spavanja igra igru. Pogrešan položaj za spavanje ili spavanje na leđima može izazvati paralizu sna.
Mentalno zdravlje
Ljudi koji imaju mentalni poremećaj su primarne žrtve paralize sna.
Stres
Stres i anksioznost uzrokuju uskraćivanje sna i uzrokuju paralizu sna.
Poremećaji spavanja
Određeni poremećaji spavanja poput narkolepsije mogu izazvati paralizu sna.
Upotreba nekih ljekova
Ljekovi oštećuju san i mogu uticati na to da doživite paralizu sna.
Maja Zorić predlaže šta bi trebalo činiti kada se neko nađe u paralizi sna I kako da pobijedite to stanje.
Šta raditi kada se nalazite u takvom stanju?
Ako se probudite noću i već ste u grčevima paralize sna, evo nekoliko savjeta da to skratite:
  1. Opustite svoje tijelo. Nemojte se nasilno boriti protiv toga, jer to stvara paniku i povećava šanse za zastrašujuće halucinacije.
  2. Pokušajte da  polako pomjerite prste na rukama i nogama. Ovi mali pokreti će na kraju reći vašem mozgu da je vaše tijelo budno i da zaustavi atoniju.
  3. Pokušajte da pomjerite oči treptanjem i gledanjem po sobi. Opet, cilj je uspostaviti pokrete nalik na buđenje kako biste u potpunosti probudili vaš mozak i tijelo zajedno. Pokušajte da pomjerite usne i mišiće lica.
  4. Usredsredite se na disanje što je moguće sporije i dublje. Ako vam je disanje ograničeno, zapamtite da ste ovako dobro disali dok ste spavali satima.
  5. Održavajte mirno i pozitivno mentalno stanje. Fokusirajte se na opuštajuće misli. Zamislite plažu na suncu, milion milja daleko od tame vaše spavaće sobe. U mislima otpjevajte veselu pjesmu.
-Držite se ovih strategija tokom trajanja paralize sna. Ponekad ćete primijetiti da se gubi za nekoliko sekundi. Drugi put se može činiti da vas nadvlada, ali ostanite jaki i fokusirajte se na te male pokrete, jer vi sve kontrolišete. Čim vaš mozak primi adekvatne signale da ste budni, on će isključiti REM atoniju. Brzo ćete ponovo moći da pomjerate cijelo tijelo, a halucinacije će nestati za tren’’, predlaže Maja Zorić, psiholog i psihoterapeut.