Kako sačuvati čvarke a da se ne pokvare :: Semberija INFO ::

 

Kako sačuvati čvarke a da se ne pokvare


Foto: Ilustracija
Ne stignete pojesti sve čvarke prije nego se pokvare? Potrebno je znati pravilan način čuvanja čvaraka.

Saznajte kako se čuvaju čvarci koji mogu trajati do godinu dana.

Čvarci su popularna delicija koja se proizvodi od svinjske masti. Čvarci su nezasićene masne kiseline koje igraju važnu fiziološku ulogu u ljudskom tijelu. Prije su se smatrali vitaminima F, a danas ih prepoznajemo kao esencijalne masne kiseline.

Nedostatak ovih masnih kiselina u prehrani može dovesti do neželjenih posljedica poput poremećaja rasta, reprodukcije organizma, dermatitisa i poremećaja metabolizma masti. Njihova prisutnost u hrani pomaže u sprečavanju ovih problema.

Ali, kako se čuvaju čvarci?

Kako biste produžili trajanje čvaraka, potrebno ih je pravilno sačuvati. Stavite čvarke u metalne, keramičke ili staklene posude i malo po malo dodavajte toplu mast koja još nije odstajala. Zatim posudu s čvarcima spremite na hladno i dobro provjetreno mjesto da se mast s čvarcima stvrdne, pobijeli i kristalizira.

Prirodni proces hlađenja masti traje 48 sati. Ovako pripremljeni čvarci mogu se čuvati u frižideru do godinu dana, zadržavajući svoja karakteristična svojstva. Preostalu toplu mast procijedite i sačuvajte tako da je prelijete u emajliranu posudu za mast i ohladite. Držite mast u hladnoj i tamnoj prostoriji te iskoristite u roku od godinu dana.

(Glas Srpske)