Nove slike iz svemira zapanjile naučnike :: Semberija INFO ::

 

Nove slike iz svemira zapanjile naučnike


Izvor: Glas Srpske

​Svemirski teleskop "Džejms Veb" (JWST) snimio je živopisne slike 19 spiralnih galaksija, nudeći neviđene uvide u formiranje zvijezda, galaktičku strukturu i evoluciju. Slike su otkrili naučnici projekta "Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS)", koristeći JWST-ove instrumente NIRCam i MIRI.

Snimljene galaksije sežu od (relativno) obližnje NGC5068, udaljene 15 miliona svjetlosnih godina, do udaljenije NGC1365, smještene približno 60 miliona svjetlosnih godina od Zemlje. JWST, lansiran 2021. godine, bio je ključan u preoblikovanju naučnog razumijevanja ranog svemira, fokusirajući se prvenstveno na infracrveni spektar.

Posmatranja daju detaljan pogled na otprilike 100.000 zvjezdanih jata i milione, ako ne i milijarde, pojedinačnih zvijezda unutar spiralnih galaksija. Tomas Vilijams, astronom sa Univerziteta u Oksfordu, naglasio je važnost tih podataka.

- Zvijezde se rađaju duboko unutar prašnjavih oblaka koji potpuno blokiraju svjetlost na vidljivim talasnim dužinama, ali ti oblaci svijetle na JWST talasnim dužinama - pojasnio je Vilijams.

Astronom Dženis Li, glavni naučnik projekta PHANGS, istakla je estetsku i naučnu vrijednost slika, otkrivajući priču o ciklusu formiranja zvijezda i povratnim informacijama. Lijeva je istakla eksplozivnu aktivnost i uklanjanje prašine i gasova na različitim nivoima, pružajući kvalitativne uvide u dinamički proces cjelokupnog ciklusa formiranja zvijezda.

Posmatranja takođe bacaju svetlo na strukturu oblaka prašine i gasova na visokom nivou detalja, protežući se izvan Velikog Magelanovog oblaka i Malog Magelanovog oblaka.

Erik Rosolovski, astronom sa Univerziteta Alberta, objasnio je kako JWST-ov infracrveni prikaz omogućuje naučnicima da prodru kroz prašinu, omogućujući sveobuhvatnije razumijevanje rada galaksije u poređenju sa ograničenjima svemirskog teleskopa "Habl", preneo je Rojters.

Nove slike teleskopa "Džejms Veb" sa svojom estetskom privlačnošću, prenose uvjerljivu priču o zamršenosti svemira, čineći ove nalaze dostupnim i zadivljujućim čak i za širu javnost.