TELEVIZIJA- REVOLUCIONARNI MEDIJ KOM SE I DANAS NAJVIŠE VJERUJE


Foto: GlobalTVGroup

U novembru mjesecu, tačnije  21.  novembra, obilježava se Svjetski  dan televizije. Tradicija je to još od marta 1996. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija donijela ovu odluku.

Televiziji se odaje i počast zbog izuzetnog mjesta  koje zauzima u životima ljudi, porodica i zajednica. Upravo televizija, kao svojevrsna tehnološka revolucija, doprinijela je širenju vidika ljudske populacije, upoznavanju i približavanju ljudi, dijeljenju i prenosu pokretnih slika  koje odaju sve ljepote i opasnosti života na Zemlji.

Pored toga, televizija ima izuzetan uticaj na zdravstvene, socijalne, ekonomske i ostale probleme u svijetu.

Smatra se kako je televizija odigrala veliku ulogu u prezentovanju globalnih pitanja koji utiču na ljude širom svijeta, te pomogla širenju društvenih ideja, jer ona je jedan od najuticajnijih medija današnjice. 

U razvoj televizije, tog mnogima neophodnog otkrića, bili su uključeni  brojni umovi : od Pola Nipkova koji je izumio prvi mehanički modul televizije pomoću kog je slao slike kroz žice, do Alana Kempbel-Svintona i Borisa Rozinga koji su pomoću katodne cijevi kreirali televizijski sistem. Bio je to početak mehaniče i elektronske televizije. Za prvi praktični sistem mehaničke televizije zaslužan je Čarls Dženkins, dok su za onaj elektronski najzaslužniji Vladimir Zvorikin i Filofarnsvort koji je svoju prvu demonstraciju posve elektonskog sistema održao u Filadelfiji 1934. godine na Frenklin institutu.

Dvije godine kasnije započela su i prva neredovna emitovanja u Londonu, a kako bi prenos Olimpijskih igara u Berlinu i hamburgu bio dostupan svima koji nisu imali vlastiti TV prijemnik otvoreno je gotovo 30 javnih soba za gledanje.

Sljedeći korak bio je da se uvede nešto boje u crno-bijeli svijet televizije, a nakon toga prelazak na analogni signal.

Digitalni signal današnjice zapravo je sasvim logičan slijed događaja i preostaje nam da se zapitamo šta je sljedeće.

portal Semberija info (M. Rešidović)