KAKO JE NASTALA IDEJA ZA FEJSBUK?


Dana 4. februara 2004. godine harvardski student Mark Cukerberg (Mark Zuckerberg) pokrenuo web-stranicu thefacebook.com (kasnije je the izbačeno iz imena). Riječ fejsbuk tada je u SAD-u značila knjigu sa slikama i podacima o studentima koju su univerzitetske službe izdavale obično na početku nastavne godine, kako bi svojim studentima olakšali međusobno upoznavanje.

Cukerbergova namjera bila je da napravi on-lajn fejsbuk za Harvard, jer je bio frustriran činjenicom da univerzitetski službenici to već i sami nisu napravili. Njegova je stranica postala izrazito popularna na Harvardu – u prvih mjesec dana više od polovine studenata već je bilo učlanjeno na nju. Zato je Cukerberg nakon dva mjeseca proširio koncept na Stanford, Columbiu i Yale, a kasnije i na ostale američke univerzitete.

Kad je ideja dosegnula nacionalni nivo, Cukerberg je napustio Harvard i počeo se baviti Fejsbukom kao pravim poslom. Napravio je verziju namijenjenu američkim srednjim školama, a kasnije je proširio koncept i na zaposlenike nekih kompanija. Konačno, u septembru 2006. godine Fejsbuk je postao dostupan svima koji su stariji od 13 godina i s važećom e-mail adresom.

Godine 2008. Cukerberg je postao najmlađi svjetski dolarski milijarder. Fejsbuk je 2010. godine po broju posjeta nadmašio čak i Google. Danas se Cukerbergovo bogatstvo procjenjuje na 76 milijardi dolara.