Dokazano: Bolje biti bogat nego pametan! :: Semberija INFO ::

 

Dokazano: Bolje biti bogat nego pametan!


Bogati bolje prolaze na koledžima i visokim školama od pametnih koji su iz siromašnih porodica, pokazuje naučno istraživanje.
Rezultati objavljeni u naučnim časopisima pokazuju da su genetske predispozicije za talente podjednako raspoređene među bogatom i siromašnom decom.

Studija, međutim, pokazuje da i najmanje nadarena deca iz porodica sa visokim primanjima završavaju koledže sa višim ocenama nego najviše nadarena deca roditelja sa niskim primanjima.

Autori studije formirali su četiri grupe osoba prema visini takozvanih poligenskih ocena - od najnižih do najviših.

Analize su pokazale da samo 24 odsto ljudi iz visoko nadarene grupe, koji su poreklom iz porodica sa nižim primanjima, završava koledže.

S druge strane, to uspeva čak 63 odsto onih sa sličnim poligenskim ocenama, ali koji su poreklom iz porodica sa visokim prihodima.
Koledže završava oko 27 odsto osoba iz grupe sa najnižom ocenom, ali poreklom iz bogatih prodica.

Studija zaključuje da najmanje nadarena beca bogataša imaju za tri odsto veće šanse da diplomiraju na koledžu od najnadarenije dece iz siromašnijih porodica.

Autori ističu da studija pokazuje da u američkom društvu postoje znatne razlike između onih koji su se rodili u bogatim i siromašnim porodicama.

Ako nemaju porodične resurse, čak i vrlo bistra deca, koja su prirodno nadarena, moraće da "plivaju protiv struje", navode autori studije koja se zasniva na jednom od najvećih istraživanja gena, na kojem su radile desetine naučnika.

Rezultati su objavljeni u uglednom časopisu Nature Genetics.