MART, MJESEC ZIME I PROLjEĆA


Mjesec mart, smješten između zime i proljeća, smatra se nestalnim, promjenljivim, zbog vremena koje je u njemu nepredvidivo- lijepe i prijatne dane zna sasvim nenadano da zamijene dani vejavice i niskih temperatura. U  našoj narodnoj tradiciji ovim mjesecom upravlja baba Marta: ćudljiva, naprasita i pomalo luckasta baba.Mart je treći mjesec u godini i ima 31 dan. U ovom mjesecu je proljećna ravnodnevnica, obično 21. marta, a ponekad, uglavnom kad je prestupna godina, 20. marta. To je dan kada dan i noć imaju isto trajanje,  po 12 sati. 

Mjesec mart dobio je naziv po najvećem rimskom bogu, Marsu, bogu rata. Nešto manje od tri hiljade godina  u prošlosti bio je to prvi mjesec u godini.

Prema legendi, bog rata bio je otac Romula, osnivača Rima, a samim tim Mars je otac kako Rimskog carstva tako i čitavog rimskog naroda. Zato i ne čudi što je po starom rimskom kalendaru prvi mjesec u godini bio posvećen bogu Marsu. Godina je tada počinjala prvog marta, a završavala se nakon deset mjeseci, poslednjeg dana decembra i trajala je 304 dana. 

Kako to nije odgovaralo dužini prave godine, legendarni rimski kralj Numa Pompilije, koji je na prijestolu naslijedio Romula, uveo je u kalendar još dva mjeseca, januar i februar, i od tada je mart treći mjesec u godini.  Tokom izmjena i upotreba raznih kalendara mart je uvijek zadržao svoje vremensko trajanje od 31 dan. 

Zanimljivo je spomenuti kako se na prostoru Velike Britanije Nova godina slavila na prvi dan marta sve do 1752. godine, kada je prihvaćen gregorijanski kalendar. 

Evo nekih od narodnih izreka vezanih za ovaj mjesec:

- Mart ako zubima ne ujede, repom ošine. 
- Bolje da te zima upekne, nego martovsko sunce ugrije.
- Koliko je u martu rose, toliko je u maju mrazeva.
- Kišan mart je u ataru zao, a suv april još godi.
- Kakva je Todorica, takva je godinica. 
- Martovska grmljavina nagovještava rodnu godinu, kao što prašina u martu nosi obilje žita i vina. 

Portal Semberija info - M. Rešidović