NAJSMRTONOSNIJIH 48 SATI FORMULE 1 I DAN KADA NAS JE NAPUSTIO VOLjENI SENA


Pre tačno 26 godina desio se najcrnji vikend formule 1 tokom kojeg su u dva dana nastradala dvojica vozača, među kojima i ikona ovog sporta

Tog 1. maja 1994. godine sa oreolom trostrukog svetskog prvaka Ajrton Sena se spremao da pokori San Marino ne sluteći da će mu to biti poslednja vožnja u životu. 

Jedan od najboljih, najpopularnijih i najvoljenijih vozača formule jedan ikada, napustio nas je pre tačno 26 godina nakon teškog udesa na krivini tamburelo na stazi Imola u San Marinu, ostavio u šoku čitav svet, svoje navijače u stanju neverice.

Sport je ostao bez ikone čija slika ni danas, skoro tri decenije posle, ne bledi.

Bio je, kažu, najkomplentiji vozač koji se pojavio u "najbržem cirkusu", hrabar, harizmatičan, atraktivan, heroj favela, Brazila i Sao Paula...

Tog nesrećnog prvog dana petog meseca sled događaja od prvog treninga kao da je slutio na najgore. Još u petak, dan pre kvalifikacija, Senin zemljak Rubens Barikelo je doživeo težak udes i završio u bolnici u kojoj ga je istog dana posetio upravo Sena.

Barikelo je prošao bez težih posledica, ali je već naredni dan bio koban po Austrijanca Rolanda Racenbergera koji se silovito zakucao o betonski zaštitni zid, i na mestu ostao mrtav.

Crne slutnje su se nadvile nad Imolom, posle dva incidenta bilo je razloga za brigu, loš predosećaj se uvukao pod kožu šefu lekarske službe f1 Sidu Votkinsu, i Seninom prijatelju. Savetovao je Brazilca da odustane, ali ovaj nije hteo ni da čuje.

Sena je sa "pol" pozicije jurnuo kao iz praćke ispaljen u svom Vilijamsu, pratio ga je Mihael Šumaher u Benetonu, a nakon što je trka nakratko prekinuta usled ulaska "sejfti kara", što je bio još jedan nagoveštaj nesreće, Brazilac je superiorno ušao u sedmi krug - kobni sedmi krug.

Ostaće zapisano da je nakon furioznog zaletanja na pravcu ušao u krivinu tamburelo brzinom od 233 kilometra na čas - i otišao u legendu.

Doktor Votkins i njegova lekarska ekipa su posle dva minuta bili na licu mesta i vadili skoro beživotno telo Sene iz bolida. Hitno je transportovan u bolnicu u Bolonju odakle je kroz dva sata stigla strašna vest: Sena nije više među živima.

Kasnije su lekari svedočili da su u kokpitu Seninog bolida pronašli austrijsku zastavu koju je Brazilac spremio da podigne u cilju u čast preminulog kolege Recenbergera.

Trka nije stala, i to će ostati kao večna mrlja u istoriji formule 1: nastavljena je pošto su se za to stekli uslovi, a trijumf je odneo Mihael Šumaher.

Sahrana Ajrtona sene u rodnom Sao Paolu bila je verovatno jedan od najvećih događaja u istoriji brazila. Preko tri miliona ljudi izašlo je tog dana na ulice najvećeg grada južne hemisfere, milion je pratilo kovčeg sa telom najvećeg sina Brazila sve do konačnog odredišta. Vlada Brazila proglasila je tri dana žalosti zbog pogibije nacionalnog heroja.

Mediji koju su pratili formulu tih dana pisali su da je Sena, na dan trke, sa svojim najvećim rivalom Alenom Prostom diskutovao o reaorganizaciji Sindikata vozača sa ciljem da se što pre preduzme inicijativa ka većoj sigurnosti svih vozača u formuli 1.

(Telegraf.rs)