PRIJE VIŠE OD VIJEKA I PO OSNOVANO SRPSKO NARODNO POZORIŠTE :: Semberija INFO ::

 

PRIJE VIŠE OD VIJEKA I PO OSNOVANO SRPSKO NARODNO POZORIŠTE


Srpsko narodno pozorište, koje je osnovano 16. jula 1861. godine u Novom Sadu, jedna je od najstarijih i najuglednijih pozorišnih institucija u Srbiji, teatar čije su predstave ovjenčane mnogobrojnim umjetničkim nagradama u zemlji i inostranstvu.

Zasluge za osnivanje Srpskog narodnog pozorišta prije svih imali su Svetozar Miletić, Stefan Branovački, Jovan Đorđević i Jovan Jovanović Zmaj.


Srpsko narodno pozorište zamišljeno je kao nacionalna ustanova sa zadatkom da putem dramske književnosti i glumačke umjetnosti prenosi srpsku riječ i istoriju, da budi nacionalnu svijest i podiže kulturni nivo Srba. Car Franc Jozef je dozvolu za rad Srpskog narodnog pozorišta potpisao tek 18. jula 1865. Prvi upravnik bio je Jovan Đorđević, koji je na toj funkciji ostao do 1867, godine  kada se odazvao pozivu kneza Mihaila Obrenovića i sa polovinom glumaca otišao u Beograd i osnovao Narodno pozorište.

Na Đorđevićevo mjesto došao je Antonije Hadžić. Pozorište je davalo predstave po svim mjestima u Vojvodini, a u Novom Sadu predstave su igrane u dvorani na spratu kafane „Kod sunca”, u sali kafane „Kod kraljice Jelisavete”, ljeti u areni „Kod Zelenog venca” , a od 1892. godine u Dunđerskovom pozorištu,  zgradi koju je veleposjednik Lazar Dunđerski ustupio Srpskom narodnom pozorištu.

Poslije požara u kom je izgorjela zgrada Dunđerskovog pozorište, 1928. godine, Narodno pozorište ostaje bez zgrade. Ubrzo je i država smanjila subvenciju i marta 1928. godine spojila Narodno pozorište u Novom Sadu sa Narodnim kazalištem u Osijeku u jedan teatar pod imenom Novosadsko-osječko pozorište sa sjedištem u Osijeku i kao takvo radilo je do 1934.godine.

Poslije Drugog svetskog rata, SNP dobija status državne ustanove i do decembra 1951. godine radi pod imenom Vojvođansko narodno pozorište. Prvobitno su predstave igrane u zgradi Mađarske rimokatoličke čitaonice u porti katoličke crkve, a u ljeto 1945. godine otvorena je ljetnja pozornica u samoj porti. Zgrada Doma kulture (bivši Sokolski dom, danas Pozorište mladih) Pozorištu je ustupljena 1947. godine. Tu zgradu SNP koristi sve do useljenja u svoju zgradu 28. marta 1981. godine. Pored scene u Domu kulture, SNP je drugog. oktobra 1959. godine  otvorio Malu salu u Ulici Jovana Subotića 5, koja od januara 1961. godine nosi ime Veseli teatar „Ben Akiba“ (danas Novosadsko pozorište).

Srpsko narodno pozorište je 2006. godine postalo član Evropske teatarske konvencije i član Asocijacije „Kvartet“, u kojoj su i teatri iz Mađarske, Republike Češke i Francuske, a 2011. godine bilo je domaćin Generalne skupštine Evropske teatarske konvencije, jedne od dvije najuglednije evropske pozorišne organizacije.
Iste, 2011. godine, zgrada Srpskog narodnog pozorišta je sredstvima Fonda za razvoj Vojvodine temeljno renovirana.


Semberija info