SEDAM ČUDA NOVOG SVIJETA :: Semberija INFO ::

 

SEDAM ČUDA NOVOG SVIJETA


Nakon sedam antičkih svjetskih čuda, prije 13 godina, u julu 2007. godine, u Lisabonu je proglašeno sedam novih veličanstvenih ostataka svjetske baštine koje je izabralo 100 miliona ljudi putem interneta.

Fondaciju koja je vodila takmičenje za sedam novih svjetskih čuda nije podržao UNESCO, ali to nije spriječilo nastanak nove liste pa su ipak, između 21 građevine koja je ušla u finalni krug, za „čuda“ izabrani Čičen Ica u Meksiku, Hrist Spasitelj u Brazilu, Koloseum u Italiji, Kineski zid, Maču Pikču u Peruu, Petra u Jordanu i Tadž Mahal u Indiji.

Dugo se smatralo da su Afrika, Azija i Evropa jedini kontinenti pa su sva antička čuda bila smještena u toj kolijevci civilizacija. Ako se pogleda današnja lista svjetskih čuda, za jedeno čudo više Stari svijet prednjači pred Novim.

1. Jedino novo čudo koje je smješteno u Evropi je Koloseum,  amfiteatar u Rimu čiji je izvorni naziv Amfiteatar Flavijevaca. Ovaj veličanstveni kompleks graditeljstva i kiparstva s brojnim otvorima i arkadama na hodnicima mogao je da primi 50 000 gledalaca koji su bili strogo odijeljeni po statusu. Eliptična građevina u srcu vječnog grada izgrađena je u prvom vijeku poslije Hrista i služila je za spektakularne gladijatorske borbe i borbe sa  životinjama.

2. Najveća građevina na svijetu je Kineski zid, a čine ga brojni odbrambeni zidovi i tornjevi prosječne visine 16 metara i širine 5 do 8 metara, građena gotovo hiljadu godina. Zid je dug 8 851,8 kilometara i Kinezi ga tradicionalno zovu Zidom dugim 10 000 lira, što zapravo znači beskonačno dug zid.
 
3. Impresivni grad Petra uklesan u stijeni, koji datira još iz kamenog doba, ali važi za grad Nabatejaca (živjeli su na prelazu vremena prije i poslije Hrista) zbog svoje nepristupačnosti bio je zaboravljen do 1812. godine  kada ga je otkrio Švajcarac Burkhart  U njemu je sačuvano oko 800 građevina i oltara, ali su najljepši spomenici riznica Khazne al-Firaun i grobnica Ed-Deir.
 
4. Ponos Indije, mauzolej Tadž Mahal, veličanstvena je građevina koju je sagradio mogulski vladar Džahan-šah u čast rano preminule supruge Mumtaz-Mahal. Veličanstvena građevina od bijelog mramora s 28 različitih dragih i poludragih kamenja, dragulj je islamske umjetnosti i povod je mnogih istraživačkih radova i turističkih pohoda danas.
 
Otkrićem brojnih drevnih civilizacija, oborena je teza da je Novi svijet u potpunosti nov. Amerika baštini brojne stare spomenike, ali i impresivna dostignuća današnjeg čovjeka.

5.Izgubljeni grad Inka,Maču Pikču smješten je na najvišem dijelu istočnih Anda u Peruu. Izgrađen je oko 1300. godine, ali je bio zaboravljen u brdima prašume sve do 1911. godine kada ga je otkrio Hajram Bingam. Ovaj svjedok carstva Inka bio je sveti grad koji do danas čuva dvjestotinjak građevina na brdovitim terasama. Ono što ostavlja bez daha je poznata opservatorija na uzvisini u središtu i Sveta četvrt na kojoj ponosno stoje Hram sunca, Intihuanta i tzv. Soba s tri prozora.

6. Čičen Ica, što znači „na bunaru Ica“ veliki je pretkolumbovski grad Maja smješten u Meksiku. Kameni spomenici živo prikazuju 1 000 godina kulture tog plemena s primjesom toletičkih uticaja. Najzanimljiviji ostaci su Ratnički hram- El Kastiljo i  opservatorija – El KarakolDo astronomske opservatorije smještene na piramidi – Ratničkom hramu, vode četiri stepeništa s ukupno 365 stepenica (koliko je dana u godini). Legende o bogovima, kulturi i tradiciji plemena Maja 1556. godine zapisao je biskup Dijego de Landa.

7. Posljednje, ali ne manje važno svjetsko čudo je kip Hrista Spasitelja u Brazilu. Ovaj simbol Rio de Ženeira visok 39,6 metara i težak 700 tona simbol je hrišćanstva, a nastao je na ideju sveštenika Pedra Marije Bosa i princeze Izabele. Svečano je otkriven 12. Oktobra 1931. Godine i od tada plijeni veliku pažnju i kao da čuva taj grad i cijelu brazilsku naciju.

Semberija info