IZGRADILI VIŠE OD 1.100 STANOVA U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

IZGRADILI VIŠE OD 1.100 STANOVA U BIJELjINI


Jedno od najuspješnijih bijeljinskih građevinskih preduzeća ,,Tehnika inžinjering” u prošloj godini završilo je izgradnju i vlasnicima predalo na upotrebu tri nova stambeno - poslovna objekta koji se nalaze u ulicama: Đure Daničića (18 stanova), Jovana Dučića( 22 stana), i  Miloša Obilića  (54 stana i veliki poslovni prostor), kaže na početku razgovora za ,,Semberija info’’ direktor ovog uspješnog preduzeća Dragana Gajić.
 
-Mi smo, praktično, u prošloj godini završili izgradnju i predali na upotrebu 94 nova stana. U međuvremenu smo započeli izgradnju dva nova stambeno - poslovna objekta, u Ulici Filipa Višnjića, oko pedesetak stanova, i u Ulici Slobodana Jovanovića, sa 25 stanova. Od pomenutih stotinjak završenih stanova u prošloj godini, čak 95 odsto stanova je prodato. Pripremamo dokumentaciju za još jedan poslovno - stambeni objekat, a planiramo izgradnju još dva nova objekta. Prikupljanje dokumentacije zahtijeva ozbiljnu pripremu i vrijeme koje se mora za to izdvojiti. Naša uobičajena dosadašnja praksa svodi se na sljedeće, svake godine dva do tri nova stambena objekta započinjemo graditi, a istovremeno završavamo izgradnju ranije započetih objekata. Obično u martu obezbjeđujemo građevinske dozvole i otpočinjemo izgradnju novih objekata na početku proljećne građevinske sezone”, kaže Dragana Gajić, ističući da je u međuvremenu došlo i do povećanja cijena novoizgrađenih stanova, jer je poskupio i građevinski materijal.



-Cijene naših stanova sada iznose od 2.000 konvertibilnih maraka do 2.200 konvertibilnih maraka po metru kvadratnom. To su cijene za započete objekte, dok za objekte koje tek planiramo graditi u ovom trenutku nismo definisali cijenu. U međuvremenu su povećane i cijene radne snage, kooperantskih usluga i materijala. Svaka nova isporuka građevinskog materijala podrazumijeva i novu cijenu. Zbog toga još uvijek nismo odredili cijene stanova koje tek planiramo graditi. Što se tiče kupaca, interesovanje je čak i veće nego što je to bilo u ranijem periodu. To je posebno izraženo od početka ove godine. Traže se i kupuju stanovi svih struktura, od najmanjih do najvećih. Mi smo u proteklih četvrt vijeka, koliko ovo preduzeće postoji, izgradili oko 1.100 stanova, plus poslovni prostori i garaže. U proteklom periodu postigli smo prepoznatljiv standard kvaliteta u izvođenju radova i striktnog poštovanja rokova izgradnje. Uredna dokumentacija je, takođe, jedan od izuzetno važnih faktora. Kod nas važi pravilo, nema useljenja u stan, sve dok se ne završi notarski ugovor i knjiženje objekta i stana. Banke su prepoznale poslovnost našeg preduzeća, tako da odobravaju stambene kredite kupcima  za stanove koji su još uvijek u fazi izgradnje. Takvi krediti se odobravaju sa zabilješkom, jer iza toga, kao garant, stoji hipoteka nad našom imovinom, sve dok se stan ne završi i uknjiži”.
 


Najuspješnija žena u privredi
 
Dragana Gajić je od Privredne komore Republike Srpske dobila priznanje za jednu od najuspješnijih žena u privredi za 2020. godinu, što je još jedna potvrda poslovnosti i uspješnog rukovođenja.
 

Dragana Gajić za ,,Semberija info’’ kaže da je sve to stvar poslovnosti i međusobnog povjerenja koje se gradilo i gradi godinama.
 
Puno je, kako, na kraju razgovora, ističe, i zainteresovanih vlasnika zemljišta koji žele da uđu u poslovni odnos sa preduzećem ,,Tehnika inžinjering’’ i spremni su da čekaju onoliko koliko je neophodno.
 


Ni korona nije usporila planove
 
U protekla dva do tri mjeseca povećan je broj kupaca koji privremeno žive u inostranstvu. Da li zbog sigurnosti ulaganja kapitala u nekretnine ili nekih drugih ličnih razloga, oni se opredjeljuju za kupovinu stanova koje gradi ,,Tehnika inžinjering”. Puno je i onih koji su ranije kupili stan od ovog preduzeća, a sada se ponovo interesuju za kupovinu drugog stana. Ovo preduzeće je u protekle dvije godine pandemije virusa korona radilo bez prekida, uspješno izvršavajući  zacrtane planove.
 


Semberija info