U DEBITANTSKOJ SEZONI OSVOJILA TITULU ŠAMPIONA SRBIJE :: Semberija INFO ::

 

U DEBITANTSKOJ SEZONI OSVOJILA TITULU ŠAMPIONA SRBIJE


Često smo svjedoci raznih predrasuda o ženama kao vozačima, a neke od njih su da ne znaju voziti, ne mogu da parkiraju vozilo i slično. Međutim, niko ne bi trebalo da misli da pol može da utiče na vozačko umijeće i spretnost. Maja Babić, dvadesetrogodišnja djevojka iz Srebrenika, po struci medicinski tehničar, jedna je od dama koje su se pronašle u autosportu. Naime, ova djevojka, iako se tek četiri mjeseca bavi ovim sportom, do sada ima šest odvozanih trka i pet uzastopnih pehara u debitantskoj sezoni. Babićeva je na početku razgovora za „Semberija info“ kazala da od malih nogu pokazuje ljubav prema automobilima i motorima.


 
-Odmalena su me privlačili motori. Prvi skuter sam dobila i naučila voziti sa 10 godina, tako da sam se prvo vidjela u motosportu. Ali, to kod nas nije baš uobičajen sport, pa sam se okrenula drugim sportovima kao što su košarka i fudbal koje sam aktivno trenirala i igrala prilično dugo. Iskreno, nikad nisam mislila da ću se baviti autosportom, posebno ovdje na Balkanu, sve mi se činilo daleko i nedostižno“, bila je iskrena Maja Babić.
 
Istakla je da vozi za ,,Žig Tim’’ iz Dvorova, te da se sasvim slučajno priključila timu, kada ju je kontaktirao, sada već kolega iz tima.


 
-Sve se desilo sasvim slučajno u maju ove godine. Član sam IPA-e (Internacionalne policijske asocijacije) okrug Bijeljina. Na druženju u Bijeljini svake godine organizuju autoslalom, amaterski, da se kolege zabave i druže. Tako da, i ja odvozim taj autoslalom čisto da ispoštujem direktora, da nas bude više u konkurenciji žena. Odnesem tri prva mjesta u tri klase i tu počinje interesovanje klubova iz Bijeljine za mene, kao vozača. Kolega iz ,,Žig Tim’’-a me kontaktirao u junu, a već u julu sam vozila svoju prvu trku za tim“, istakla je Babićeva.
 
Takođe, kazala je da je disciplina u kojoj se takmiči autoslalom, te da je sezona takmičenja za ovu godinu gotova, a da sljedeća počinje u maju iduće godine.


 
-Nažalost, ove godine u Bosni i Hercegovini nije bilo šampionata, pa smo vozili Nacionalni šampionat Srbije, gdje sam imala i najveći uspjeh. Osvojila sam titulu šampiona u konkurenciji dama s osvojenih pet uzastopnih pehara u debitantskoj sezoni. Takođe, na zadnjoj trci na Ušću, zauzela sam prvo mjesto u konkurenciji juniora“, ponosno je istakla svoje uspjehe ova mlada sportiskinja.
 
Na pitanje, kako je biti žena u „muškom“ sportu i kako je prihvaćena među vozačima muškarcima, Maja je odgovorila je da za nju ne postoje muški i ženski sportovi.


 
-Bavila sam se fudbalom i košarkom, tako da mi nije stran pojam kako je biti žena u ,,muškom” sportu. Moram priznati da je biti uspješna žena u autosportu odlično. Kolege su me super prihvatile, svi su prijatni, jer, ipak, nemaju često ženu za konkurenciju u ovom sportu“, kroz osmijeh je odgovorila Maja i dodala da voli adrenalin, te da kada se takmiči i kada je za volanom osjećaj odličan i neopisiv.
 
-Poprilično sam „flegma“ na trkama i nemam tremu kada sjednem za volan. Kada se upali semafor i počne odbrojavati sekunde do starta, tada sve oko mene nestane. Ostajemo samo staza i ja, a u realnost se vraćam, tek, kad pređem liniju cilja. Za sada nije bilo nikakvih problema kao što su izlijetanja sa staze i slično. Nadam se da će tako i ostati. A, kada sam u regularnoj vožnji poštujem propise i vozim shodno zakonu. Ulica nije staza. Kad me povuče želja da stisnem papučicu gasa, odem na mjesto predviđeno za to, na stazu. Tamo neću ugroziti ni svoju, a ni sigurnost drugih, to je najbitnije“, kazala je Maja Babić.


 
Ovu sezonu takmičila se vozeći automobil Reno klio 1.6 16v, te je dodala da za sljedeću sezonu pripremaju novi automobil.
 
-Jedan od mojih planova je da „spakujemo“ i testiramo novi automobil do početka nove sezone, da bi sve to bilo bilo ozbiljnije, s obzirom da je ovo bila moja debitantska sezona“, kazala je Maja i dodala da joj je želja da vozi sezonu za Šampionat BiH.


 
-Želja mi je da odvozim sezonu za Šampionat BiH i steknem još iskustva. I, naravno, da se prebacim u ozbiljniju disciplinu, a to su brdske trke.“, iskrena je bila ova djevojka i naglasila ,,da kada nešto zavolite, nađe se vremena za sve’’.
 
-Iako sam prilično mlad vozač, imam mnogo iskustva i veliki broj pređenih kilometara. Ovom prilikom, poručila bih svim mladim i budućim vozačima da ulica nije staza. Nemojte ugrožavati svoj i život nedužnih osoba da bi ste ,,ispali opak vozač’’. Postoji osigurano mjesto predviđeno za ,,žestoku vožnju“, poručila je na kraju razgovora za portal „Semberoja info“ Maja Babić iz ,,Žig Tim’’-a Dvorovi.
 
(Semberija info)