DJEČIJI VRTIĆ „MALI PRINC“ UGLjEVIK MJESTO IGRE I UČENjA :: Semberija INFO ::

 

DJEČIJI VRTIĆ „MALI PRINC“ UGLjEVIK MJESTO IGRE I UČENjA


Predškolsko vaspitanje i obrazovanje je od suštinske važnosti za budućnost svake zajednice. Zbog toga se u uređenim društvima ovom segmentu društvenog rada posvećuje velika pažnja.



U Ugljeviku ovu plemenitu misiju, pored JU Dječiji vrtić „Duško Radović“ već petu godinu vrši i „Mali princ“, jedina privatna predškolska ustanova na području opštine. Alfa i omega ove ustanove je Danijela Ninić, diplomirani vaspitač koja, kako sama kaže, ima životnu privilegiju da radi ono što voli.


 
-Kada sam se upustila u proces osnivanja predškolske ustanove, cilj mi je bio da napravim ambijent u kojem će djeca moći provoditi najbolje vrijeme izvan porodice, učiti najkorisnije stvari i razvijati svoju kreativnost na najbolji način. Naš rad u ovom vrtiću ima dva cilja. Jedan je da našu djecu naučimo kako da budu što bolji ljudi, da se ponašaju kulturno, da usvoje ispravne stavove prema životu, porodici, obrazovanju, itd. Drugi cilj je da ih što bolje spremimo za polazak u školu“, istakla je Danijela Ninić za „Semberija info“.


 
Osnova vaspitno-obrazovnog rada u njenom vrtiću čini Montessori pedagogija koja kao osnovu ima pravilo „Pomozi mi da to učinim sam“. U ovako postavljenom odnosu prema najmlađima od odgajatelja se traži da djecu usmjerava prema samostalnom rješavanju postavljenih zadataka. Zato se mališani iz Malog princa često igraju sa plastelinom, tijestom, napolju u pijesku i na brojne druge kreativne načine polako usvajaju znanja o svijetu koji ih okružuje.



-U okviru Dječije nedjelje organizujemo događaj „Zimnica za sve“ u kojem djeca i njihovi roditelji donesu jednu teglu zimnice ili neke druge prehrambene proizvode koje potom naša dječica poklanjaju starim osobama koje žive same. Trudimo se da na ovaj način socijalizujemo djecu, da ne brinu samo o drugu ili drugarici iz klupe nego da, u skladu sa svojim uzrastom postanu svjesni da žive u društvu u kojem treba gajiti empatiju i prema ostalim članovima naše zajednice. Takođe, uoči novogodišnjih i božićnih praznika organizujemo manifestaciju „Jedan slatkiš za jednu čestitku za jedan osmjeh“. O čemu se tu radi? Čestitke koje izrađuju djeca naši sugrađani mogu „kupiti“ za jedan slatkiš a mi poslije od prikupljenih slatkiša pravimo paketiće koje predajemo u Centar za socijalni rad u Ugljeviku. Putem Centra naši poklon-paketići stižu do djece koje žive u oskudnijim materijalnim uslovima. Ovo su samo dva načina putem kojih se trudimo socijalizovati djecu od njihovih najranijih dana, da imaju osjećaj za druge članove društva“, rekla je Danijela Ninić za portal „Semberija info“.


 
Ekonomska cijena boravka u privatnim predškolskim ustanovama iznosi oko 500 konvertibilnih maraka. S obzirom na opšti životni standard nerealno je očekivati da većina roditelja može podnijeti toliki finansijski teret. Stoga, kako ističe Ninićeva, trude se da smanje što više troškova a da istovremeno ne trpi ispunjavanje glavnih ciljeva njihovog pedagoškog rada.



-Djeca ne smiju da trpe zbog ovakvog stanja. Kada sve saberemo i oduzmemo, najveće uštede ja pravim na sebi tako što najveći broj obaveza preuzimam na sebe. Zahtjevno jeste, bude i teško, ali ništa što krajnji rezultat–a to su naša nasmijana, lijepa i kulturna dječica–ne može da opravda. Još jednom ću ponoviti, ja se zaista osjećam srećnom i privilegovanom što radim posao koji jako volim“, zaključila je Danijela Ninić predstavljanje svog vaspitno-obrazovnog rada i PU ,,Mali princ’’.
 
„Mali princ“ raste

Nakon skoro pet godina uspješnog rada u Ugljeviku, Predškolska ustanova „Mali princ“ je proširila svoje kapacitete. Unazad nekoliko mjeseci u Bijeljini su otvorili novu organizacionu jedinicu pod nazivom „Sunce“.


 
-Odlučili smo se na ovaj korak, jer u Bijeljini, i pored velikog broja predškolskih ustanova i dalje postoji potreba za novim predškolskim kapacitetima. Sa druge strane, povratne informacije koje svih ovih godina dobijamo od roditelja naših polaznika govore nam da smo na pravom putu vaspitanja i obrazovanja naše djece. Tu uslugu od ljetos pružamo i u Bijeljini“, izjavila je za portal ,,Semberija info’’ Danijela Ninić.
 
(Semberija info)