Sabiraju se plodovi mršave godine :: Semberija INFO ::

 

Sabiraju se plodovi mršave godine


Visoke dnevne temperature izvele su na semberske njive kombajne. Počela je žetva ječma. Prvi otkosi pali su i na njivama u Maloj Obarskoj.  Poljoprivrednici nisu zadovoljni ovogodišnjim prinosom ječma, jer je kiša tokom aprila, maja i u prvoj polovini juna loše uticala na nalivanje zrna.

Na Poljoprivrednom dobru „Semberija“ u ponedjeljak naveče završili su žetvu na sedamdesetak hektara.



Dražen Jović, rukovodilac ratarstva, kaže da su imali četiri do 4,5 tona ječma po hektaru, što je izuzetno slab prinos.



„U prošloj godini imali smo i do sedam tona ječma po hektaru na pojedinim parcelama. Ove godine vremenski uslovi su se negativno odrazili, ne samo na ječam, već i na pšenicu, ali i na industrijske kulture“, kaže Jović.
Za deset do petnaest dana, ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, počeće i žetva pšenica. Sudeći po izgledu pšeničnog zrna, prinos bi ove godine mogao biti prepolovljen. Neki kažu, pitanje je da li će imati i trideset odsto od očekivanog prosječnog prinosa.

Semberski poljoprivrednici kažu da su velike štete pretrpjeli i na povrću.



Sedamdesetosmogodišnjeg Milana Cvijetinovića pronašli smo na njivi sa ranim krompirom u Velikoj Obarskoj.



„Krompir je izuzetno loše rodio. Zasijao sam ga na parceli od tri dunuma. Teško je i prodati ovo što smo teškom mukom proizveli. Tri dana sam vozio krompir na Kvantašku pijacu, niko ga nije tražio. Oko 500 KM dao sam za nabavku agrila za prekrivanje parcele u martu, sjemenski krompir sam plaćao po 2,10 KM po kilogramu. Puno sam uložio, a nisam dobio ni polovinu očekivanog roda. Kiša je oštetila krompir u zemlji, puno ga je istrulilo. Ipak, protiv prirode ne možemo ništa. Treba sačuvati ovo malo zdravlja što nam je ostalo“, kaže Milan Cvijetinović.

Njegov prezimenjak Milan Gligić sakuplja sijeno nakon obilnih junskih kiša.



„U svojih sedamdeset i pet godina ne pamtim težu godinu. Sijao sam i kukuruz, pšenicu, ječam. Bavim se uzgojem krava za mužu i svinja. Ječam je ove godine slabo ponio. Komšija je na dva dunuma imao svega oko 300 kilograma ječma“, kaže Milan Gligić.

Semberija info