Misao se očitava u stihovima :: Semberija INFO ::

 

Misao se očitava u stihovima


U predjelu između planine Majevice, ravne Semberije i Posavine smještene su Lopare. Ovo mjesto, okruženo živopisnim krajolikom oduvijek je bilo centar tog dijela podmajevičkog kraja.
 
Upravo u ovoj opštini živi akter naše priče, dvadesetosmogodišnji Stevan Elezović, profesor u Srednjoškolskom centru „Vuk Karadžić“ u Loparama, gdje predaje filozofiju, sociologiju i još par predmeta. Trenutno je doktorant sociologije na fakultetu Političkih nauka u Banjaluci, a pored svih obaveza koje ima pronalazi vrijeme za pisanje poezije i do sada ima objavljene četiri zbirke pjesama.
 
Na početku razgovora za „Semberija info“ Stefan Elezović je kazao da je počeo da piše prije desetak godina kada je započeo studije filozofije u Tuzli.
 
-S pisanjem sam krenuo u namjeri da napišem roman. Ipak, u datom momentu, misao se očitovala u stihovima. Bilans navedenog udesa je par pristojnih stihova koje sam ostavio iza sebe, autentična ispovijed viđenja konteksta u kojem smo skupa zadešeni. Motivi u mojim pjesmama su razni. Uglavnom su to pitanja koja u izvjesnoj mjeri određuju djelo i misao svakog čovjeka. Smrt, život, ljubav, sloboda su tu kao stalno prisutni motivi poezije.

Negativnost, nečovječnost i mržnja koja nas okružuju dijelom su motiv mome kreativnom djelovanju, tako da se slovom služim kako bih, barem simbolički, izrazio prostest na stvarnost u kojoj smo zaboravili da trebamo biti ljudi, zaboravili na čovjeka, na vrijednost, izvrsnost, pravdu, poštenje“, rekao je Elezović i dodao da je do sada objavio četiri zbirke pjesama, koje se tematski i strukturalno razlikuju.


 
-Od prve objavljene zbirke - „Lešinari“ (2018), uslijedile su zbirke „Robovi Morane“ (2020), „Enzimi“ (2021), „Silabus udvojenog prisustva“ (2022). Moje pjesme dijelom su objavljene u velikom broju časopisa i zbornika. Sem poezije, bavim se književnom kritikom, objavljivao sam kratke priče u književnoj periodici, eseje, te stručne, naučne radove iz oblasti sociologije. U toku ove godine, svjetlo dana trebalo bi da ugledaju tri moje publikacije. Uskoro bi iz štampe trebalo da izađu prevodi eseja i reminiscencija Knuta Hamsuna, objedinjeni pod naslovom „Amerika“. Roman „Kako smo postali zoe“ i sociološka studija „Kultura i nasilje“ u štampi će biti, ako me zdravlje posluži i nesreća zaobiđe, do kraja ove godine“, zaključio je za portal ,,Semberija info’’ mladi pjesnik Stefan Elezović.
 
(Semberija info)