Lipa koja je sišla na zemlju :: Semberija INFO ::

 

Lipa koja je sišla na zemlju


Stablo lipe je jedno od najljepših stabala na ovim prostorima, prvenstveno što ima bujnu krošnju i pravi debelu hladovinu. Poseban dar lipe je njen mirisni cvijet od kojeg se sprema odličan čaj. Zbog ovoga su mnoga domaćinstva u Semberiji u dvorištu obavezno sadila lipu.

Međutim, jedna lipa u naselju ,,Marinković'' u Bijeljini, mnogo se razlikuje od drugih stabala. Njena krošnja prosto je ,,sišla'' na zemlju. Tako da su svi oni koji su htjeli ubrati cvijet sa ove lipe za čaj mogli su to učiniti sa zemlje, bez ikakve muke. Među niskim granama ,,ove mirisne ljepotice'' kriju se i mališani iz naselja. To im je jedno od omiljenih mjesta za igru, posebno igru ,,skrivača''.



-Lipa je ovdje blizu pedesetak godina. Nadmašila je petospratnicu kraj koje stoji. Ljeti nas štiti od jakog sunca, zimi od vjetrova, a kad procvjeta danima uživamo u njenom miomirisu. Najzanimljivija je što joj krošnja toliko bujna da su joj grane bukbalno na zemlji'', kaže za ,,Semberija info'' jedan od stanara u naselju ,,Marinković''.

Semberija info