TEŠKA SEZONA I ZA PROIZVOĐAČE KROMPIRA U JANjI: Zadruga olakšava uzgoj krompira :: Semberija INFO ::

 

TEŠKA SEZONA I ZA PROIZVOĐAČE KROMPIRA U JANjI: Zadruga olakšava uzgoj krompira



Opšta poljoprivredna zadruga „Agrofarmer“ iz Janje je ove sezone sa svojih 45 kooperanata ugovorila sjetvu industrijskih sorti krompira na 50 hektara površine. Po ugovoru koji su skolopili sa kompanijom „Bingo“ sav proizvedeni krompir se direktno sa njive vozi u krug Fabrike sušenog voća i povrća „Semberka“ u Janji. Ovakav vid saradnje traje već sedmu godinu na zadovoljstvo svih strana.



- Ljudi u Janji su u ovaj proces ušli sa dosta nepovjerenja što je i razumljivo obzirom na neka ranija loša iskustva sa pojedinim fabrikama. Međutim, Bingo je u ovaj proces ušao maksimalno ozbiljno što je vrlo brzo uslovilo povećanje broja kooperanata i površina zasijanih krompirom. Bingo, odnosno, „Semberka“ u Janji, praktično su vratili krompir na naša polja jer se ova poljoprivredna kultura, barem kada je Janja u pitanju, zbog neisplativosti proizvodnje počela sve manje sijati“, rekao je za „Semberske novine“ Mujo Bogaljević, predsjednik OPZ „Agrofarmer“ iz Janje.

Ova godina će ostati u pamćenju mnogih poljoprivrednika kao jedna od najtežih sezona u kojoj većina poljoprivrednih kultura nije dala ni optimalan prinos. „Ove godine nikog ne pitamo da li je u plusu – svi gledamo da sezonu završimo sa što je moguće manjim minusom“, čuje se ove godine širom Semberije. Izuzetak nisu ni proizvođači krompira u Janji.



- Specifičnost naše saradnje sa Semberkom ogleda se i u tome što nekada moramo svoje poslove u polju prilagoditi planu industrijske proizvodnje. Tako da smo, zbog njihove potrebe da zadovolje preuzete poslovne obaveze i ispoštuju rokove pristupili vađenju jednog dijela zrelog krompira. Ispostavilo se da su tačna naša predviđanja koja smo donosili na osnovu uzorkovanja sa pojedinih parcela. Krompir ove sezone ima izuzetno slab prinos, baš poput svih drugih kultura u janjanskim poljima. Postoji nekoliko izuzetaka ali većina naših kooperanata će ove sezone poslovati na granici rentabilnosti“, istakao je Bogaljević. 

Prema proračunu poljoprivrednih troškova potreban je prinos od jedne tone krompira po jednom dunumu da bi se pokrila sva ulaganja odnosno da bi poljoprivrednik bio „na nuli“. Na, do sada obrađenih 20 hektara prinos iznosi u prosjeku 700 do 800 kilograma krompira po dunumu. Takva su predviđaja i za ostale površine. Minus na računu će ublažiti poticaji Ministarstva poljoprivrede RS i Agrarnog fonda Grada Bijeljina.

- Ono što će odrediti budućnost proizvodnje krompira na ovom prostoru jeste sposobnost  nas kao zadruge da budemo veza između poljoprivrednih proizvođača i različitih fondova koji pružaju podršku agraru. Na taj način mi smo ove sezone u okviru projekta EU4AGRI obezbijedili našim kooperantima nabavku mineralnih đubriva po 75 posto nižoj cijeni. U planu je nastavak sličnih aktivnosti o čemu smo početkom jula razgovarali na Regionalnom skupu zadruga i zadružnih saveza u Bijeljini“, zaključio je na kraju razgovora za „Semberske“ Mujo Bogaljević.



Braća Gradaščevići ove sezone rekorderi

Četiri brata Gradaščevića na oko 30 hektara koje obrađuju, najviše siju kukuruz i pšenicu, ali i paprike, dinju i krompir. Ove godine oni su postigli rekord kada je u pitanju prinos krompira na janjanskim poljima.

- Sa četiri dunuma smo izvadili 20 tona krompira! Kada je najbolja sezona mi smo imali maksimalno 2,5 do tri tone po dunumu a ove smo zamalo uduplali prinos! Zemlju gledamo kao da je živi čovjek. Damo joj sve što joj sleduje kada su u pitanju agrotehničke mjere i prihrana, a ona nam onda vrati kako samo ona zna“, izjavio je za „Semberske novine“ Mustafa Gradaščević.


Semberske novine - Semberija info