Počela berba šljive u voćnjacima Milorada Markovića u Ljeljenči: Čuvena ‘‘Čačanka rodna’’ i ove godine nije podbacila :: Semberija INFO ::

 

Počela berba šljive u voćnjacima Milorada Markovića u Ljeljenči: Čuvena ‘‘Čačanka rodna’’ i ove godine nije podbacila



Šljiva je ove godine lošije rodila nego u prošloj godini, što je evidentno i po cijeni konzumne šljive na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, gdje trenutno košta dvije KM po kilogramu. U podmajevičkim selima bilježi se lošiji rod šljive, ali, sve opet zavisi od sela do sela. Negdje su voćnjaci bili više izloženi mrazevima, a negdje su imali prirodnu zaštitu u sklopu šumskih pojaseva.



U voćnjacima Milorada Markovića u Ljeljenči, vlasnika Ekološko - rekreativnog izletišta, šljiva je ove godine izuzetno dobro rodila. U jednom voćnjaku zatekosmo grupu berača iz Donje Trnove.

Mirko Đokić iz Donje Trnove kaže da je ,,čačanka rodna” u Markovićevom voćnjaku izuzetno dobro rodila, te da je u pitanju kvalitetna šljiva koja nije puno tretirana zaštitnim sredstvima.



- Živim u Donjoj Trnovi i ove godine šljiva je u mom kraju slabo rodila.  Ima puno voćnjaka u podmajevičkom kraju, ali je podbacio rod šljive. Dogovorio sam s vlasnikom voćnjaka da mi beremo šljivu po 30 pfeniga po kilogramu za svoje potrebe i da njemu naberemo određenu količinu šljive za njegove potrebe.  Šljiva tek dozrijeva i postepeno je treba podbirati za rakiju. Na Kvantaškoj pijaci šljiva trenutno košta od jedne KM do 1,20 KM po kilogramu. Prekupci sve prodaju po duplo većoj cijeni. U prošloj godini imao sam dobar rod trešnje i prodavao sam po tri do 3,50 KM po kilogramu. Prekupci je odmah prodaju po pet ili šest KM po kilogramu. Kao da nemaju dušu. Treba malo pogledati i one siromašne, ljude slabijeg imovnog stanja, koji moraju od nečega živjeti. Veliki broj ljudi teško sastavlja kraj s krajem, s platom od sedamsto do 800 KM”, kaže Mirko Đokić, ističući i to da dobar berač u voćnjaku danas može zaraditi dnevnicu od 80 KM. 

Radi se od sedam sati ujutro do 17 popodne ili od osam sati pa do osamnaest sati popodne. Svaki posao je, kaže Mirko, težak i specifičan na svoj način, ali, ko želi da radi, uvijek može zaraditi dovoljno za osnovne životne potrebe.     


Semberske novine - Semberija info - Lj.Ljubojević