AKTIVNOSTI UDRUŽENjA PENZIONERA GRADA BIJELjINA: Korektna saradnja sa svima :: Semberija INFO ::

 

AKTIVNOSTI UDRUŽENjA PENZIONERA GRADA BIJELjINA: Korektna saradnja sa svima


Već godinama unazad, sredinom mjeseca vidimo brojne penzionere kako mirno stoje u redovima ispred šaltera, kako bi platili mjesečne račune, a inače, važe za najažurnije platiše, bez obzira u kojoj su kategoriji penzionera po visini primanja. Udruženje bijeljinskih penzionera, njih oko 11.500, dio su ove brojne populacije, a kako funkcionišu i provode penzionerske dane, ispričao nam je predsjednik udruženja Đuro Stanojlović.

Takozvano treće doba, samo po sebi donosi, kako lijepe, tako i manje lijepe trenutke, ali sve to je život. Penzije, da li su najniže ili su u najvećem iznosu, ne mogu promijeniti činjenicu da je najveća želja, ali i potreba penzionera da očuvaju zdravlje. U ovom segmentu očekujemo od nadležnih određene olakšice, kako po pitanju liječenja, tako i po pitanju kupovine lijekova. Da bismo ostali koliko toliko vitalni i da se ne  izolujemo od društvenih aktivnosti, nastojimo da se družimo, razgovaramo, da, u skladu sa mogućnostima, odlazimo na zajedničke izlete ili da organizujemo zabave u našim prostorijama. Za ljubitelje šaha imamo i tri šahovska polja na području grada, a bitno je reći da imamo i Komisiju za druženja i svakih 15 dana organizujemo druženje u našim prostorijama od 18 do 23 časa.
 
Značaj banjskog liječenja
Za penzionere je od izuzetnog značaja banjska rehabilitacija, a mi već dugo godina imamo mogućnost da, zahvaljujući Vladi RS, koristimo desetodnevne besplatne boravke u šest banja u Srpskoj. Broj korisnika je iz godine u godinu veći, tako da smo ove godine, na banjsko liječenje  poslali 74 penzionera. Molbe je podnijelo 289 penzionera, a dobili smo odobrenje za 74. Prošle godine smo imali odobrenje za 28, a moram da pojasnim da se bodovanje vrši na osnovu Pravilnika koji je usaglašen sa Republičkim udruženjem penzionera. Moram dodati da će oko 50 penzionera sa rang liste od 289 molbi koje su podnosili, koristiti banjsku rehabilitaciju na teret Udruženja penzionera grada Bijeljina. Sredstva su obezbijeđena od članarine, a dio sredstava smo dobili i od Gradske uprave. Bili bismo srećni kad bi nam Gradska uprava izašla u susret i pomogla da povećamo broj penzionera koji bi koristili usluge Banje Dvorovi, kao što rade i druge lokalne zajednice. Ta sredstva bi pomogla ne samo penzionerima, nego bi bila finansijska podrška i Banji Dvorovi, s obzirom da je naš grad osnivač Banje.


 
Jednokratne pomoći
Veliki finansijski problem,svakako su molbe za jednokratne pomoći, jer troškovi života su sve veći, a treće doba sobom nosi i zdravstvene probleme kod značajnog broja penzionera. Naravno, nastojimo da izađemo u susret u skladu sa mogućnostima, jer ne možemo sa raspoloživim finansijama svima pomoći, s obzirom da nas je oko 11. 500. Inače, jedokratna pomoć iznosi 70 KM, a po ovom pitanju računamo i na razumijevanje među našim članovima. Takođe, imamo i isplatu posmrtnina u iznosu od 200 KM, a nadamo se da ćemo već od naredne godine moći povećati bar ovaj iznos.
 
Saradnja i podrška
Imamo podršku i finansijsku pomoć Vlade RS i Gradske uprave, a saradnja je korektna i sa resornim ministarstvom. Posebno bih istakao odličnu saradnju sa Fondom PIO i direktorom Mladenom Milićem, koji ima izuzetno razumijevanje za nas. Zahvaljujući njegovom angažovanju i angažovanju predsjednika Republičkog udruženja penzionera Ratka Trifunovića, omogućeno nam je liječenje u Srbiji u Atomskoj banji u Gornjoj Trepči, a plaćanje se vrši na rate. Radimo na tome da se mogućnost izbora banja u Srbiji poveća pod istim uslovima. Inače, u svim banjama u Republici Srpskoj penzioneri mogu da se liječe plaćanjem na više rata, a to znači da je potrebno da budu članovi udruženja. U tom slučaju, , penzioneri ostvaruju 10 posto popusta za korištenje banje po izboru, a plaćanje vrše na šest do osam rata.
 
Iznos penzija
Penzioneri nisu zadovoljni visinom penzija, ali smo svjesni finansijske i svake druge situacije u Republici Srpskoj. Ipak, veoma je značajno što se penzije isplaćuju iz trezora i što n nema kašnjenja,  vrše se usklađivanja, kao i vanredna uvećanja penzija. Naravno, svi mi se nadamo da će doći do povećanja penzija, kao što se nadamo i većoj finansijskoj pomoći i sa lokalnog i sa republičkog nivoa.

Semberija info