PRIPADNICI VATROGASNO-SPASILAČKE JEDINICE LOPARE: UVIJEK U SLUŽBI GRAĐANA :: Semberija INFO ::

 

PRIPADNICI VATROGASNO-SPASILAČKE JEDINICE LOPARE: UVIJEK U SLUŽBI GRAĐANA


Vatrogasna jedinica Lopare, postoji od 2003. godine, odnosno te godine je osnovana kao Vatrogasno društvo koje je u svom sastavu imalo vatrogasnu jedinicu, a od 31. decembra 2013. godine odlukom Skupštine opštine Lopare preimenovana u Vatrogasnu jedinicu Opštine Lopare, a izmjenom zakona preimenovana je u Vatrogasno spasilačku jedinicu opštine Lopare.

Jovo Đurić, v. d. starješine Teritorijalno vatrogasno spasilačke jedinice Lopare, na početku razgovara za „Semberske novine“ kazao da Vatrogasno spasilačka jedinica u svom sastavu ima 17 pripadnika, od kojih je jedan starješina, četiri rukovodioca gašenja požara, 11 vatrogasaca, te jedan vatrogasac pripravnik koji trenutno prolazi kroz obuku.
 
 
-Što se tiče opreme raspolažemo sa dva navalna vozila, cisternom za vodu, čiji je kapacitet 5.000 litara, koja je ujedno i kombinovano vozilo, dva terenska vozila, kao i dva razvalna alata za saobraćajne udese, te ostala lična kolektivna oprema koja je potrebna za vatrogasnu jedinicu. Svake godine se trudimo da opremimo našu jedinicu novom opremom“, rekao je Đurić, naglašavajući da su članovi Vatrogasno spasilačke jedinice Lopara prošli sve redovne obuke koje prolaze profesionalne vatrogasne jedinice, kao i obuke prema planu i programu za koji daje saglasnost MUP RS, kako za profesionalne vatrogasce, tako i za kandidate koji treba da polažu stručni ispit za profesionalnog vatrogasca.



-Pored redovnih obuka, do sada smo prošli obuku gašenja požara na otvorenom prostoru, kao i obuku za sistem komandovanja u kriznim situacijama u trajanju od pet dana u Sarajevu protekle godine koju je organizovao Ured za međunarodni program uprave za šume SAD u Sarajevu, koji sam ja pohađao. Takođe, prošli smo i kurs u pružanju prve pomoći u trajanju od osam časova u organizaciji JZU Zavod za medicinu rada RS, Centar za medicinu rada i sporta Bijeljina koji je održan u maju 2019. godine koji je završilo šest pripadnika, kao i obuku spasavanja na vodi po standardima međunarodne asocijacije koju je do sada prošlo šest pripadnika jedinice, a trenutno na obuci imamo jednog pripadnika za spasavanje na vodi koji će steći znanje napredni tehničar, spasilac na brzim vodama“, rekao je Đurić.

Što se tiče intervencija koje imaju pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice opštine Lopare, prema riječima Jove Đurića one zavise od vremenskih prilika.



-U prediodu suše, najčešće imamo intervencije na otvorenom prostoru, kao što su šumski požari i požari u proljeće i jesen kada građani čiste svoje parcele, odnosno uređuju poljoprivredno zemljište. Broj intervencija na godišnjem nivou kreće se od 60 do 120, a veliki broj požara je, uglavnom, izazvan nepažnjom građana. Veliki broj parcela se ne koristi, pa je građanima lakše da se korova riješe, tako što zapale, ali, nažalost, izazovu požar, a to se obično dešava u popodnevnim časovima, što nama otežava rad, odnosno gašenje požara u noćnim uslovima. Nažalost, još uvijek u rubnim područjima naše opštine imamo minska polja koja nisu očišćenja i predstavljaju dodatnu opasnost. Pored spaljivanja korova, jedan od uzroka požara je i neredovno čišćenje dimnjaka, koje građani ne obave prije početka grejne sezone i prvim loženjima dolazi do zapaljenja dimnjaka koje dovode do većih posljedica. Pored gašenja požara, mi smo našim građanima uvijek na usluzi. Tokom zimskog perioda učestvujemo u prevozu bolesnih lica koja se nalaze na nepristupačnim terenima. Takođe, prevozimo hranu i lijekove ugroženim domaćinstvima, a pomažemo i pri obezbeđivanju ogreva. Učestvujemo i u potragama za nestalim licima“, pojasnio je Đurić i dodao da pored redovnih aktivnosti svake godine organizuju dane otvorenih vrata gdje im u posjetu dolaze mališani iz vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola.
 

-Imamo u planu nabavku još jednog navalnog vozila, a nadamo se da ćemo ga do kraja ove ili već početkom sljedeće godine obezbijediti. Opremanje naše jedinice, uglavnom, je vezano za pomoć koju dobijamo on naših ljudi iz dijaspore. U planu imamo i izgradnju vatrogasnog doma za koji imamo već i pripremljen projekat, ali još uvijek tražimo odgovarajuću lokaciju, kao i sredstva za izgradnju. Što se tiče samog povećanja broja pripadnika jedinice i to imamo u planu, a prema planu zaštite od požara opštine Lopare, on je predviđen da vatrogasna jedinica broji 24 pripadnika“, zaključio je za portal ,,Semberija info’’ Jovo Đurić.
 
Semberija info