Ljubica Mlađenović o mladima i omladinskom radu: Intenzivan rad na unapređenju omladinskog rada u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Ljubica Mlađenović o mladima i omladinskom radu: Intenzivan rad na unapređenju omladinskog rada u Bijeljini


  Izvor: Semberija info

Ljubica Mlađenović za ,,Semberija info’’ kaže da posljednjih godina intezivno radi na unapređenju omladinskog rada u gradu Bijeljina. Pojam omladinskog rada na ovim prostorima prisutan je dugo, a neke od omladinskih organizacija su i dale definiciju pojma omladinski radnik. Omladinski radnik/ca je kvalifikovan/a za rad sa mladima kroz formalno i neformalano obrazovanje, fokusirajući se na lični i društveni razvoj mladih. 

-U našem Zakonu nije prepoznat pojam omladinskog radnika, dok je u većini JLS sistematizovano radno mjesto službenika za rad sa mladima. Omladinski radnik nije plaćen posao, već je to volonterski rad. Postoji veliki broj ljudi u BiH koji se bave omladinskim radom pri omladinskim organizacijama i drugim organizacijama. S obzirom da dugi niz godina radim sa mladima, bila sam pozvana od strane Partnerstva između Evropske Komisije i Savjeta Evrope u oblasti mladih  ili kraće Omladinskog partnerstva, da prisustvujem seminaru pod nazivom „Rast omladinskog rada u jugoistočnoj Evropi“. Učesnici su bili donosioci odluka, itraživači, omladinski radnici iz istočne i jugoistočne Evorpe’’, pojašnjava za ,,Semberija info’’ Ljubica Mlađenović.



Fokus seminara je bio na identifikaciji dobrih praksi i nadogradnji, kao i na širenju najnovijih istraživanja rezultata – posebno kroz priručnik ,,Vidljiva vrijednost’’, te nacrt priručnika o strategijama rada sa mladima. Važan segment u radu bio je usmjeren na pregled Preporuka za omladinski rad i na dvije tematske studije o modelima omladinskog rada.

O modelima omladinskog rada govorili su stručnjaci iz ovih oblasti: Howard Williamson, Dragan Atanasov, Jim  O’Donnovan i drugi.

- Želim da istaknem da Grad Bijeljina nema prostor za mlade, koji je neophodan. Stalno se ističe kako su mladi bezvoljni, nezainteresovani  itd, a, zapravo, im treba dati šansu i priliku da rade i stiču znanja. U posljednje vrijeme kao omladinski radnik intezivno radim sa grupom mladih, uzrasta od 15 do 20 godina, na pisanju projekata, realizaciji projekata, ali i unapređenju njihovih ličnih vještina. Dvije grupe mladih sa kojima sarađujem, su se prijavili za rad na projektu Regionalno partnerstvo mladih koji provodi PRONI Centar za omladinski razvoj u partnerstvu sa Međunarodnim republičkim institutom i uz podršku USAID-a’’, naglašava Mlađenovićka.

Podsjeća, projekti se realizuju od novembra 2023. godine do marta sljedeće godine. Omladinski fond je finansirao dva projekta pod nazivom „ Nauka ne čeka“ i „Obradujemo svoje drugačije drugare“. Projekat „Nauka ne čeka“ se bavi unapređenjem prakse u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi. Kroz stvaranje kvalitetnijih uslova za provođenje praktične nastave, naročito u kabinetima farmacije i medicine. Projekat „Obradujemo svoje drugačije drugare“ je projekat kojim se želi ukazati na probleme i potrebe djece sa poteškoćama. S obzirom da istraživanja pokazuju da je sve više djece sa poteškoćama, a ni vrtići, ni škole nisu pripremljeni na provođenje inkluzije. Grupa mladih je održala više sastanka sa predstavnicima relevatnih subjekata, kao što su: zamjenica Ombudsmana za djecu RS, koordinatorka Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama, direktor Razvojne agencije, i drugi, a sve u cilju saradnje i realizacije aktivnosti iz projekata.

- Kad se planiraju aktivnosti sa djecom i mladima u Dnevnom centru za djecu sa poteškoćama u projektu „Obradujemo svoje drugačije drugare“, kao i prodajna akcija farmaceutskih preparata u projektu „Nauka ne čeka“ su projekti koji dolaze u završne faze. U međuvremenu mladi rade na usavršavanju svojih ličnih kompentecija, učestvujući na seminarima, konferencijama i u istraživanjima koje provode omladinske organizacije na području BiH’’, naglašava na kraju omladinski radnik Ljubica Mlađenović.