Boro Stanić, direktor Srednjoškolskog centra „Vuk Karadžić“ - Hoćemo da stvorimo modernu školu :: Semberija INFO ::

 

Boro Stanić, direktor Srednjoškolskog centra „Vuk Karadžić“ - Hoćemo da stvorimo modernu školu


JU Srednjoškolski centar „Vuk Karadžić“ Lopare postoji od 1978. godine. Sa radom je počeo kao istureno odjeljenje Gimnazije u Tuzli, a sa završetkom sadašnjeg objekta 1982. godine dobija naziv „Centar za usmjereno obrazovanje“.
 
Boro Stanić, direktor SŠC „Vuk Kradžić“ Lopare za „Semberija info“ je kazao da Srednjoškolski centar broji 27 profesora, te 176 učenika koji pohađaju Gimnaziju – opšti smjer, tehničare računarstva i programiranja, ekonomske tehničare, kao i deficitarno zanimanje bravar - zavarivač.


 
-Nismo zadovoljni brojem učenika koji pohađaju Srednjoškolski centar, ali po tim pitanju imamo razrađenu strategiju. Vršimo promociju po osnovnim školama, organizujemo „Dane otvorenih vrata“, a za sljedeću godinu planiramo uvesti neka deficitarna zanimanja kao što su operater na CNC mašinama, naravno nakon obavljenih anketa i razgovora sa privrednom zajednicom, Zavodom za zapošljavanje. Broj učenika se povećao za deset odsto u odnosu na prošlu godinu, ali je generalno tendecija smanjenja broja đaka u našoj školi. Određeni broj učenika iz drugih opština se upisao u  našu školu, ali je taj broj mali, oko pet ih je upisano. Plan nam je da privučemo učenike deficitarnim zanimanjima koja im nakon završetka garantuju sigurno zaposlenje“, kazao je Boro Stanić.


 
U saradnju sa Opštinom Lopare, SŠC „Vuk Karadžić“ Lopare realizovao je projekat koji se odnosi za energetsku efikasnost. Za školu su dobili solarne panele i svu prateću opremu.
 
-Postavili smo solarne panele i svu prateću opremu. Dobili smo i elektroenergetsku. Planirana ušteda električne energije je do 80 odsto. Pored toga, radimo i na drugim projektima. Uglavnom se baziramo na donacije i projekte. Obnovili smo radionicu za bravare - zavarivače. Rekonstruisali smo dva toaleta u fiskulturnoj sali, zamijenili kompletnu ogradu oko školskog dvorišta, te smo u potpunosti opremili kabinet informatike sa 24 nova računara i ostalom pratećom opremom. U sklopu projekta Omladinske banke dobili smo sportsku opremu, vrijednu 1.800 KM, a  uz pomoć Eparhije zvorničko-tuzlanske opremili smo kabinet vjeronauke, u vrijednosti od 5.000 KM. Takođe, dobili smo mnogobrojne donacije u vidu tehničke opreme“, istakao je direktor Srednjoškolskog centra u Loparama.


 
On je dodao da im je plan da stvore modernu školu u kojoj će učenici biti u centru pažnje i uključeni u život i rad škole.
 
-Želimo da realizujemo i druge projekte za koje smo aplicirali. Entuzijazam profesora i učenika je veliki. Optimista sam po pitanju realizacije mnogih projekata u saradnji sa Opštinom Lopare, Ministarstvom prosvjete i kulture, Privrednom komorom RS i mnogim drugim donatorima. Planiramo ostvariti i dobru saradnju sa našom dijasporom, koja može biti dobar vjetar u leđa razvoju naše opštine“, zaključio je Boro Stanić, direktor  JU SŠC „Vuk Kradžić“.

(Semberija info)