Osnovna škola „Dvorovi“ u Dvorovima pravi je rasadnik znanja, talentovanih đaka i odličnih učitelja :: Semberija INFO ::

 

Osnovna škola „Dvorovi“ u Dvorovima pravi je rasadnik znanja, talentovanih đaka i odličnih učitelja


Osnovna škola „Dvorovi“ u Dvorovima pravi je rasadnik znanja, talentovanih đaka i odličnih učitelja
Škola je ogledalo svih nas, nastavnika, đaka i njihovih roditelja



U proteklom periodu, kaže na početku razgovora za „Semberija info“ Čedo Janković, direktor škole u Dvorovima,   škola se može pohvaliti izuzetnim napretkom u svim segmentima života i rada škole, a sve s ciljem da  se omogući kvalitetniji, sigurniji i zdraviji boravak učenika i rad svih zaposlenih u školi. 



Prema pouzdanim i provjerenim podacima, prva škola u Dvorovima otvorena je 1854. godine. Prva škola imala je jednu prostoriju koja je služila i kao učionica i kao učiteljev stan. Škola je radila sve do 1876. godine. U periodu od 1876. do 1881. godine, Dvorovi nisu imali školu. Školska zgrada u ratu je porušena, a početkom 1881. godine otvorena je Osnovna škola, koja je radila do 1973. godine kada je sagrađena nova školska zgrada. Škola je radila kao područno odjeljenje, prvo Osnovne škole „Mirko Filipović“ iz Bijeljine, a potom kao područno odjeljenje Osnovne škole „Radojka Lakić“ (od 1992. škola nosi naziv OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine. Od 2003. godine škola funkcioniše kao samostalna.



Iz godine u godinu možemo primijetiti da se kontinuirano unapređuju i poboljšavaju uslovi  boravka i rada učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja.
Danas nastavu pohađa 405 učenika, podijeljenih u 20 odjeljenja. Nastava je kabinetska i odvija se u dvije smjene, a između smjena se realizuju vannastavne aktivnosti. Učenici imaju mogućnost da pohađaju i različite sekcije, kao što su: mali programeri,  saobraćajna, lijepo čitanje i pisanje, recitatorska, dramska, likovna, sportska, istorijska, literarna, bibliotekarska... Od ove školske godine uveden je fakultativan predmet Humanizam i bezbjednost za učenike devetog razreda. Učenici koji pohađaju taj predmet pripremili su prezentaciju učenicima petog i šestog razreda o bezbjednosti djece na internetu i opasnostima sa kojima se mogu susresti na društvenim mrežama. Prošle godine veliki broj učenika je bio uključen u  fakultativni predmet Domaćinstvo, u okviru kojeg su učenici usvajali praktično znanje i vještine  neophodne  za svakodnevni život, kao što su priprema i pravljenje jela, ušivanje dugmadi, slaganje odjeće itd.

Nastavni kadar posvećen vaspitanju i obrazovanju djece

-Nastava je stručno zastupljena. Škola trenuto broji 50 zaposlenih. Imamo  kvalitetan kadar, to su sve odgovorni, vrijedni ljudi koji su posvećeni svom poslu. Dokaz ovoga su brojne nagrade i priznanja na različitim takmičenjima iz različitih predmeta. Na  kulturnoj manifestaciji ,,Višnjićevi dani“ svake godine osvajamo nagrade u recitovanju, besjedi i na literarnim konkursima.  Na međunarodnom kviz - takmičenju ,,Znameniti Srbi - Nemanjići“ osvojili smo drugo mjesto, što je izuzetan uspjeh, imajući u vidu da se takmičio veliki broj škola iz svih krajeva gdje žive Srbi. Ponosni smo na Veliki i Mali hor, orkestar koji iz godine u godinu niže zapažene rezultate   i učestvuje u obilježavanju svih kulturnih događaja  vezanih za život i rad škole. Takođe, učenici koji pohađaju likovnu sekciju, osvajaju nagrade na različitim likovnim konkursima i svojim radovima oplemenjuju svaki kutak naše škole. Imamo zapaženih uspjeha na takmičenjima iz prirodnih i društvenih nauka, kao i na sportskim takmičenjima. Među prvim školama, još od 2018. godine, uključili smo se  u projekat „Elektronski dnevnik“, a, takođe, učestvujemo i u drugim projektima, kao što su  ,,Škola za 21. vijek’’, ,,Čitalići’’, ,,Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske’’  i u  mnogim  drugim.



Ove godine smo uspješne učenike, koji su osvojili nagrade u prethodnoj školskoj godini i koji su dostojanstveno predstavljali našu  školu na različitim takmičenjima i učestvovali  u obilježavanju i proslavi mnogih kulturnih događaja,  nagradili besplatnim izletom. Ovim znakom pažnje željeli smo pokazati da cijenimo rad, trud i postignuće naših đaka i njihovih nastavnika, a samim tim želimo podstaći ostale učenike na veće  zalaganje u postizanju vlastitih uspjeha. Želimo pokazati da se svaki rad i zalaganje isplati. Naši đaci i nastavnici su i veliki humanisti, učestvovali su u brojnim humanitarnim akcijama i time istakli značaj i ljepotu humanosti i saosjećanja sa potrebama drugih ljudi. Imamo primjer nastavnika koji je svakog mjeseca odvajao od svojih primanja određen dio novca i učenicima na početku Božićnjeg posta,  u hrišćanskom duhu  darivanja, poklonio  knjigu ,,Novi zavjet”. Razgovarajući sa učenicima, nastavnik  je otkrio da  veliki broj učenika u svojim kućama nema ove svete knjige bogonadahnutih  ljudi, u kojima su oni napisali istinu i tajne koje je Bog otkrio ljudima. Misija naše škole je da, uz međusobno poštovanje između zaposlenih u školi, učenika i njihovih roditelja, škola bude mjesto gdje će se , uz uvažavanje svih individualnih karakteristika učenika, unaprijediti i sticati znanja, poštovati različitosti, njegovati talenti, podsticati rad, solidarnost i humanost. U budućnosti, škola  će još više jačati vaspitne komponente, razvijati nove vaspitne strategije i stvarati nove prostore koji će omogućiti nastavnicima veće angažovanje u procesu komunikacije sa učenicima, a time i poboljšati kvalitet rada škole. Sklad i dobro vaspitanje su jako bitni za svako dijete. Mi, prije svega, kao roditelji, moramo biti svjesni, da dijete ono što vidi u kući, tako će se ponašati i raditi i van nje. Ono što vidimo je jače od onoga što čujemo. Zato, budimo dobar primjer svojoj djeci’’, zaključuje na kraju razgovara za ,,Sembersija info’’, Čedo Janković, direktor škole u Dvorovima.