Slatki zalogaji za kraljevsku trpezu :: Semberija INFO ::

 

Slatki zalogaji za kraljevsku trpezu


U maloj poslastičarskoj radnji Ruže Mikić iz Lopara, iza koje stoji 12 godina rada i usavršavanja u poslastičarskom poslu, nastaju prava slatka jestiva umjetnička djela. Sve što zamislite, ova kreativna dama može da napravi u svojoj radnji, a sam izgled finalnog slatkog proizvoda govori da je u njega utkano mnogo ljubavi i truda.

Naime, Ruža Mikić je godinama pravila torte i kolače, najprije za svoju prodicu, a potom prijatelje i poznanike. Njene kreacije nailazile su na brojne pohvale, nakon čega se osmjelila da registruje svoju firmu, zanatsku radnju „Desert MM“, te hobi pretvorila u uspješan biznis.
 
 
Ružina poslovna ideja pozitivno je ocijenjena na prezentaciji poslovnih ideja 2018. godine u okviru Javnog poziva Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i opštine Lopare za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja.

-Zahvaljujućim tim sredstvima, ali i  sredstvima koja sam dobila od Biroa za zapošljavanje, poslije dugog rada kod kuće, 2018. godine godine odlučila sam da prijavim radnju i  kupila peći i rashladne vitrine, a sve je to jako skupo. Dio alata koji mi je bio potreban već sam imala od ranije. Ali, ovaj posao zahtijeva konstantno ulaganje, jer svake godine izlaze novi alati, koje morate nabavljati da biste pratili trendove. Nažalost, tokom korone kada je stao posao radnju sam morala odjaviti, te sam je 2022. ponovo prijavila“, iskrena je Mikićeva.

-Moj rad se najviše, odnosno isključivo, bazira na izradi domaćih torti i kolača. Najviše posla imam u ljetnjim mjesecima, u toku jula i avgusta kada je sezona svadbi, ali i oko Vaskrsa“, kazala je Mikićeva i dodala da pravi torte za sve vrste svečanosti, te da su najtraženije nugat i voćna torta sa šumskim malinama“, te dodala da mušterije nekada znaju biti zahtjevne, ali da se trudi ispuniti sve zahtjeve.



-Mušterije nekada znaju biti veoma zahtjevne, a ima ih onih manje zahtjevnih, te se ja trudim da svima ispunim želje. Za standardnu tortu, kojom se može osladiti 30 do 40 osoba, potrebno mi je oko tri sata rada. Što se tiče dekorisanja nekada znam cijeli dan ukrašavati jednu tortu, a nekada mnogo manje, sve zavisi od želje mušterija. Sve figurice i dekoracije, koje se nalaze na mojim tortama, sama pravim. Svadbene torte su jako zahtjevne, jer su velike i sklapaju se. Ipak, bez obzira na sve, kada završim tortu i kada mušterije dođu i na njihovim licima vidim iznenađenje i zadovoljstvo, a čujem i pozitivne utiske nakon probanja, to mi daje veliki podsticaj da nastavim dalje“, kaže ova vrijedna domaćica i dodaje da je recepte, koje koristi, malo izmijenila i prilagodila sebi i mušterijama.

Te izmjene, ali i ljubav i trud koje uloži u pravljenje torti, čini ih posebnim, zbog toga, tvrdi Ruža Mikiđ, i ima tako veliki broj stalnih mušterija.

-Zadovoljna sam kako ide posao. Posla stalno ima, a prihvatim onoliko koliko mogu da uradim. Svi znaju da ja ne mogu primiti previše narudžbina za svadbe i krštenja. Imam svoju normu koju mogu ispunti. Svi na vrijeme naručuju, pa čak i godinu dana unaprijed“, kazala je Mikićeva i istakla da redovno posjećuje seminare, predavanja, kao i kulinarske sajtove  o  poslastičarstvu, te da prati nove tehnike za pravljenje vrsnih poslastica.
 

-Za 12 godina, koliko se bavim ovim poslom, nije se desilo da mi je neko poslao ili pokazao tortu, a da je nisam uspjela napraviti. Sve trendove pratim i sve sama radim, jer, nažalost, kod nas ništa nije dostupno i iz tog razloga sve moram da znam da napravim, npr. željene figurice da bih ispoštovala mušterije“, pojasnila je za ,,Semberija info’’ Ruža Mikić, koja živi sa suprugom i dva sina.

Istakla je da su joj oni najveća podrška, te da joj pomažu koliko god mogu.

Za kraj razgovora za „Semberija info“  Ruža Mikić je poručila se trud i rad uvijek isplate.

-Potrebno je mnogo odricanja da bi ste uspjeli u svojim namjerama. Treba se truditi i dati sebe 100 posto i onda je uspjeh zagarantovan. Ako se ne trudite i ne ulažete u svoj posao i znanje, nema ni uspjeha. Najveći podstrijek da radim ovaj posao su mi zadovoljne mušterije. Presrećna sam kada vidim da sam ispunila očekivanja“, zaključila je na kraju Ruža Mikić.
Semberija info