Sobo: Najmlađe uvodimo u čarobni svijet muzike :: Semberija INFO ::

 

Sobo: Najmlađe uvodimo u čarobni svijet muzike



Izvor: Semberija info / S. Nikolić

Prije tri godine je profesor klavira Nataša Sobo, u okviru Udruženja građana „Muzički umjetnici Semberije“, pokrenula Muzičku radionicu „Čarolija”. U razgovoru za „Semberske novine“ i "Semberija info" Nataša Sobo otkriva u kojoj mjeri je ispunjava rad sa najmlađima i koje su prednosti ulaska u svijet muzike, još u ranoj životnoj dobi.



Kako je nastala ideja za pokretanje  „Čarolije”?
-Ideja o osnivanju muzičke radionice postojala je već par godina. Kako sam profesor klavira u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi i posjećivala sam razna takmičenja, te se sretala sa djecom koja rade po programima koji znatno premašuju njihov uzrast. U našem obrazovnom sistemu djeca se upisuju u muzičku školu tek od osme godine, a vrlo je važno da se sa muzičkim razvojem počne što ranije. Krenuli smo prvo sa radionicom nakon koje se djeca uglavnom odlučuju i za Školicu klavira.

Koliko polaznika broji radionica, kog su uzrasta i kako izgleda rad sa djecom?
-U radionici imamo dvije uzrasne grupe, mlađu gdje su djeca od tri do pet godina i stariju od šest do osam godina. Trenutno imamo i dvije još mlađe djevojčice, starosti od dvije i dvije i po godine koje su se  odlično uklopile. U svakoj grupi imamo po deset učenika. Na radionici, kroz razne vrste muzičko-didaktičkih igara, pjevanjem pjesmica, vođenim slušanjem muzike i sviranjem, uvodimo najmlađe u čaroban svijet muzike. Kroz  igru sa pjevanjem razvijamo grubu i finu motoriku, koordinaciju pokreta cijelog tijela, posebno koordinaciju oko-ruka.

U kojoj mjeri muzika ima moć da podstiče razvoj inteligencije, motorike, memorije, socijalizacije i kreativnosti?

-Uz muzičke aktivnosti podstiče se ravnomjeran razvoj lijeve i desne hemisfere mozga i dolazi do razvoja većeg broja sinapsi. Muzikom razvijamo intelektualne sposobnosti djece. Naučena pjesmica nije cilj sam za sebe, bitan je proces koji počinje muzičkom motivacijom, proživljavanjem i završava se dječjim muzičkim izražavanjem. Istraživanja su pokazala da beba koja je bila izložena muzičkoj aktivnosti majke dok je bila u stomaku pokazuje poslije brži muzički razvoj, bolje reaguje na zvučne efekte i prije progovori. 

Koliko je bitno još u tom ranom uzrastu uvesti dijete u svijet umjetnosti  i stvaralaštva?
-Poznato je da se od svih darovitosti, muzička darovitost najranije iskazuje, negdje oko treće godine i zato je njen stimulans u tom periodu veoma značajan. Iz tog razloga na radionicu upisujemo djecu od treće godine.

Ono što ovu radionicu čini posebnom je saradnja sa logopedom sa kojim djeca mogu savladati pravilne tehnike disanja, kao i artikulaciju glasova maternjeg jezika?
-Od osnivanja radionice sarađujemo sa logopedom Lidijom Kobeljom, koja povremeno dolazi na radionice. Djeca uz  brojalice i pjesmice šire svoj vokabular, usvajaju složenost govora, te podstiču pamćenje i koncentraciju. Govor, ritam i pokret čine neodvojive cjeline, pa tako kratke ritmičke pjesmice koje se prate pokretima prstiju pružaju vrlo dobru stimulaciju za razvoj govora. Takođe, pravilno disanje i usmjeravanje zračne struje neophodno je kako za govor, tako i za pjevanje  i sviranje duvačkih instrumenata.

Nedavno je ,,Čarolija” u Centru za kulturu ,,Semberija” održala koncert, na kom su nastupili  i  polaznici Školice klavira koji su ove godine osvojili  brojne nagrade.
-Nekoliko mjeseci nakon osnivanja radionice počeli smo i sa Školom klavira za najmlađe. To je nekako prirodno došlo, djeca koja su već od početka dolazila na radionicu nastavili su sa časovima klavira. Ove godine smo učestvovali na nekoliko takmičenja (Trebinje, Sremska Mitrovica i Bijeljina) i osvojili deset prvih nagrada. Do sada smo imali pet koncerata u Centru za kulturu koji spadaju u naše redovne aktivnosti, a pored toga svake godine imamo koncert u okviru „Zimskog korza“, kao i nastupe na manifestaciji ,,Porodični trenuci’’ u Gradskom parku. Svaki naredni koncert i nastup  pokazuje kako djeca rastu i napreduju, a i sama radionica. Ovim putem bih se zahvalila roditeljima i svima koji podržavaju naš rad na ogromnoj podršci i povjerenju.

U kojoj mjeri Vas ispunjava rad sa najmlađima? Vjerovatno je zahtjevno, ali ujedno i jako lijepo.
-Moram priznati da je rad sa najmlađima i mene podmladio i unio mi novu energiju. Nema veće sreće nego vidjeti na njima osmjeh i radost nakon uspješnog nastupa. Oni su izvor inspiracije i ponosa za sve nas. Sa radošću radim sa njima i nadam se da ćemo i u narednim godinama zajedno uživati u čaroliji muziciranja!