ZAVOD ZA ZAPOŠLjAVANjE REPUBLIKE SRPSKE - BIRO BIJELjINA: Najtraženiji zanatlije i inženjeri :: Semberija INFO ::

 

ZAVOD ZA ZAPOŠLjAVANjE REPUBLIKE SRPSKE - BIRO BIJELjINA: Najtraženiji zanatlije i inženjeri


Na evidenciji nezaposlenih osoba u Birou Bijeljina, zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, bilo je prijavljeno ukupno 5.187 osoba, što je za 990 osoba manje u odnosu na isti period 2022. godine kada je bilo evidentirano 6.177 osoba, podaci su koje smo dobili od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Pale.
 
Od 5.187 nezaposlenih na žene otpada 3.031 osoba. Najviše nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom (SSS) 1.695 osoba, KV radnika bez posla je 1.569, NK radnika 722. Sa visokom stručnom spremom posao na Birou  trenutno čeka 696 osoba, među njima su i četiri doktora nauka.
 
Analizirajući prijave potreba za radnicima tokom 2023. godine, kako za ,,Semberija info’’ navodi Vedrana Milinković, rukovodilac Odjeljenja za informisanje i odnose s javnošću u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske, poslodavci su najveći interes iskazali za sljedećim zanimanjima: armirač, tesar, zidar, vodoinstalater, instalater centralnog grijanja, rukovodilac teškim građevinskim mašinama (kranista, bagerista i slično), mehaničar građevinskih mašina, vozač autobusa, krojač/šivač, bravar, zavarivač, drvoprerađivači, stomatološka sestra - tehničar, zubni tehničar - protetičar, medicinska sestra - njegovateljica, diplomirani građevinski inženjer, diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani inženjer mašinstva, diplomirani inženjer mehatronike, profesor matematike, profesor fizike, profesor njemačkog jezika, magistar farmacije sa licencom i ljekari specijalisti.



-Naglašavamo da su ova zanimanja i profesije navedeni kao deficitarni, jer nije bilo adekvatnih kadrova u traženom zanimanju, bilo je malo prijavljenih na birou, nije uopšte bilo prijavljenih ili nisu imali radno iskustvo, odnosno bili su nepovoljne starosne dobi, lica starije životne dobi”.
 
Od prvog januara do 31. decembra prošle godine sa evidencije nezaposlenih u Birou Bijeljina brisano je ukupno 2.224  osoba.

-U skladu sa Akcionim planom zapošljavanja za 2023. godinu u toku prošle godine samozapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih Zavoda provedeno je putem programa finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, demobilisanih boraca i RVI u 2023. godini pod nazivom ,,Zajedno do posla”. Po navedenom programu odobreno je samozapošljavanje 22 osobe, za šta je izdvojeno 110.000 konvertibilnih maraka. U komponenti samozapošljavanja djece poginulih boraca odobreno je šest zahtjeva, dok je u komponenti samozapošljavanja demobilisanih boraca/RVI odobreno 16 zahtjeva”, kaže za ,,Semberija info’’ Vedrana Milinković.
Semberija info