Biblioteka je jedinstven hram kulture i istorijskog blaga Semberije :: Semberija INFO ::

 

Biblioteka je jedinstven hram kulture i istorijskog blaga Semberije


Željana Arsenović, direktorka JU Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ na samom početku razgovora za „Semberija info“ istakla je da je Narodna biblioteka „Filip Višnjić“ u godini za nama bila izuzetno uspješna, te da su nabavili značajan broj knjiga, upriličili veliki broj kulturnih događaja i manifestacija.


 
-Mnogo je važnih događaja organizovano u našoj biblioteci, a imali smo i dosta gostovanja. U protekloj godini imali smo više od stotinu događaja. Ono što bih izdvojila jeste manifestacija „Dani dječije kulture“ u okviru koje je svoje učešće uzelo 13 predškolskih ustanova iz našeg grada, tri osnovne škole, kao i Muzička škola ,,Stevan Stojanović Mokranjac“. Veoma nam je važno da se ovaj događaj dešava na platou ispred biblioteke i na taj način se trudimo da kulturu „iznesemo“ i van same ustanove. Tokom trajanja te manifestacije, jedan od važnijih gostiju bio nam je i dr Ranko Rajović, autor NTC programa cjelovitog razvoja djeteta i šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju, koji je održao interaktivnu radionicu i predavanje. Svakako najveći utisak ostavilo je gostovanje Ljiljane Habjanović Đurović i predstavljanje njene knjige „Kćeri Svetog Vasilija“, koja je već 25 godina najčitaniji i najtiražniji srpski pisac. Pored toga održani su brojni seminari i predavanja, kao i brojne književne večeri kako sa piscima iz Srbije, tako i sa piscima iz Republike Srpske, te sa našim zavičajnim piscima. Obilježili smo veliki broj značajnih datuma koji su važni za kulturu“, kazala je Arsenovićeva i dodala da je Narodna biblioteka prošle godine, nakon 13 godina bila domaćin 23. stručnog skupa bibliotekara u organizaciji društva bibliotekara Republike Srspke, na kome je učestvovalo više od 200 bibliotekara RS, FBiH, Srbije i Crne Gore, te da su u toku prošle godine otvorili mali kutak sa knjigama u Domu zdravlja Bijeljina, gdje najmlađi mogu uživati dok čekaju pregled kod ljekara.
 
Takođe, Arsenovićeva je istakla da su tokom prošle godine imali više od 200.000 posjetilaca, te da su 2023. godinu završili sa oko 9.400 članova.


 
-U toku prošle godine imali smo i veliki broj upisanih korisnika, koji su stekli naviku da koriste naše popuste na godišnju cijenu članarine, dva puta u toku godine za Dan biblioteke i Svjetski dan knjige. To je postala tradicija koja je naišla na izuzetan prijem kod naših sugrađana“, kazala je Željana Arsenović i dodala da knjižni fond biblioteke broji oko 120.000 bibliotičkih jedinica, te da bi tačan broj trebalo da bude poznat za nekoliko mjeseci kada bi trebalo da budezavršena redovna revizija bibliotečkog fonda koja se provodi na svakih 10 godina.
 
-Veliku pažnju posvećujemo i nabavci lektira koje su jako bitne, jer se one upravo zbog te velike potražnje brzo postaju neupotrebljive i moramo ih otpisivati i nabavljati nove primjerke. Najviše nam nedostaju stručne i naučne knjige koje se vrlo teško nabavljaju i izuzetno je važno da i njih obnavljamo zbog velike potražnje. Takođe, veoma je važno istaći da su naši sugrađani i privrednici stvorili naviku da doniraju knjige biblioteci, te i na taj način obogaćujemo naš knjižni fond. Ovom prilikom zahvalila bih se svim sugrađanima i privrednicima koji su tokom 2023. godine poklonili knjige našoj biblioteci. Veoma je važno obogaćivanje knjižnog fonda, to nam je najvažnije“, rekla je direktorka Arsenović i ovom prilikom podsjetila da je Zoran Jezdimirović, jedan od najpoznatijih srpskih vajara prije svoje smrti poklonio više od 1.000 knjiga Biblioteci „Filip Višnjić“, a koje će, prema njenim riječima, pronaći posebno mjesto u njihovoj ustanovi.


 
Ona je potvrdila da se direktori svih kulturnih ustanova u gradu Bijeljina što se tiče organizovanja kulturnih događaja pojedinačno po ustanovama trude da te događaje usklade.

-Trudimo se da održavamo kontakte i sastanke i da napravimo raspored da nam se kulturni događaji ne preklapaju, ukoliko je to moguće. U mnogim situacijama datum organizovanja nekih događaja ne zavisi od nas, nego zavisi od književnika i autora koji odlučuju kada će doći u naš grad“, rekla je Arsenovićeva.
 
-Kao i do sada i dalje ćemo raditi na obogaćivanju i obnavljanju našeg knjižnog fonda, kao i priređivanju književnih večeri, stručnih predavanja, seminara, kulturnih manifestacija, dječijih radionica sa svim predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Takođe, nastavljamo saradnju sa udruženjima, našim zavičajnim piscima koji su izuzetno važni kako za naš grad, tako i za RS, kao i sa svim ustanovama kulture. Mi, kao ustanova kulture nastojaćemo da i dalje budemo uz sve mlade pisce koji stvaraju na području našeg grada“, zaključila je za kraj razgovora za ,,Semberija info’’ Željana Arsenović.
 
(Semberija info)