PETAR VIDAKOVIĆ, NOVO LICE BIJELjINSKE KULTURNE SCENE: Ravnica je moja inspiracija :: Semberija INFO ::

 

PETAR VIDAKOVIĆ, NOVO LICE BIJELjINSKE KULTURNE SCENE: Ravnica je moja inspiracija


U periodu od 20. septembra do prvog oktobra ove godine, Galerija Centra za kulturu „Semberija“ bila je mjesto gdje se po prvi put svojim sugrađanima predstavio Petar Vidaković.

Petar je ove godine diplomirao na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, smjer Slikarstvo, pa je prvu samostalnu izložbu u rodnom gradu i naslovio „Korijeni“. Prije Bijeljine, mladi semberski slikar je imao dvije samostalne izložbe. Banjalučka publika je imala priliku vidjeti njegove radove u okviru izložbe „Vrisak ravnice“ u Izložbenom salonu Narodne skupštine Republike Srpske 2020. godine, te izložbu „Rađa i proždire“ u Izložbenom salonu Kulturnog centra „UDAS“ ove godine.



- Uvijek sam osjećao specifičan senzibilitet prirode koja me intrigira, interesantan mi je jezik kojim priroda govori. Na mojim slikama prožimaju se prizori ravnice na kojima sam odrastao. Ravnica ima potpuno meditativan i ekstazičan uticaj na mene. Intenzivnim koloritom želim prikazati nabujalost emocija, jezika, identiteta i korijena. Zemlju doživljavam kao sirovo meso kojim hranim život. U prirodi konstantno „lovim” svjetlo, tražeći da se igram s njim. Svjetlost mi pomaže da uvedem gledaoca u pejzaž, dajući mu toplinu atmosfere. Pokušavam preispitati suštinu pejzaža, nastojim proniknuti u njegovo postojanje, sporo i neprekidno napredovanje, tražeći odgovor u prostranim poljima isprekidanim mrkim šumama“, nadahnuto je za „Semberija info“ govorio Petar Vidaković.



Sa velikom ljubavlju opisuje sam put nastanka njegovih djela. U prirodu izlazi najčešće rano ujutro. Tamo, na mjestu na kojem mu inspiracija dođe u pohode, najprije pravi crtež malog formata. U akvarelu ili tehnici drvenih boja. Tek po povratku u atelje na temelju takvih crteža počinje proces rađanja Petrovih slika u tehnici ulje na platnu.

- Prezadovoljan sam izložbom „Korijeni“, i postavkom, i posjetom, a naročito reakcijom posjetilaca. Meni, kao mladom slikaru, koji se po prvi put predstavlja publici u rodnom gradu izuzetno znače komplimenti i riječi podrške koje sam dobio“, rekao je ovaj mladi umjetnik.

Petar Vidaković je rođen 1999. godine u Bijeljini, gdje je završio OŠ „Jovan Dučić“ u Patkovači i Gimanziju „Filip Višnjić“. Njegova sklonost ka likovnom izražaju nije mogla ostati neprimjećena. Petar je 2016. godine završio školu ikonopisa ,,Odigitrija", a od 2018. je član Udruženja likovnih umjetnika ,,Sveti Luka“ u Bijeljini. Diplomirao je ove godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci na smjeru Slikarstvo u klasi profesorice Jelene Karišik. Izlagao je na brojnim kolektivnim izložbama i učestvovao na kolonijama u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Dobitnik je nagrada: Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci za najbolju studiju-crtež (2019), nagrade Kulturnog centra „UDAS“ u sklopu završne izložbe studenata Studijskog programa Likovne umjetnosti (2021), nagrade KC „Banski dvor“ iz oblasti slikarstva (2022).


Semberske novine - Semberija info