Nebojša Simić: Odbojka je sport za svakog! :: Semberija INFO ::

 

Nebojša Simić: Odbojka je sport za svakog!


Kao samostalan sportski kolektiv Ženski odbojkaški klub „Radnik“ formiran je 1996. godine. Do tada se ženska odbojka u Bijeljini igrala u okviru ženske sekcije Odbojkaškog kluba „Radnik“.
 
Tokom prethodnih 26 godina, ŽOK „Radnik“ je proveo 16 sezona u elitnom rangu ženske odbojke u BiH. Posljednjih godina ih nema u Premijer ligi BiH, ali nisu prestali da rade sa mladim talentovanim odbojkašicama.



Na početku razgovora za „Semberija info“, nekadašnji odbojkaški as i aktuelni predsjednik ŽOK „Radnik“, Nebojša Simić govori nam koliko je važna odbojka u razvoju mladih naraštaja.

-Sa treninzima je najbolje početi oko devete godine. Tada je već formiran centralni nervni sistem kod djece, s tim da se odbojka može početi trenirati najranije od sedme godine sa lakšim loptama. Gornje granice za ulazak u svijet odbojke nema, jer ima slučajeva da su vrhunski igrači počeli trenirati ovaj sport i poslije svoje osamnaeste godine. Trenirajući odbojku djeca razvijaju osjećaj za disciplinu, samokontrolu, pažnju, odnosno koncentraciju, razvijaju kolektivni duh, brzinu, strpljenje, itd. Mnogo je koristi koje djeca imaju od odbojke, od zdravstvenih, psiholoških, socijalnih pa do... nemojmo zaboraviti da se u svijetu ženske odbojke nalaze neke od najljepših sportistkinja na svijetu“, rekao je za „Semberija info“ Nebojša Simić, predsjednik Upravnog odbora Ženskog odbojkaškog kluba „Radnik“.
 
 
Kada je u pitanju brojno stanje, u ovoj sezoni je nastavljen pozitivan trend iz prethodnih sezona. tako da danas oko 200 djevojčica i djevojaka trenira i takmiči se pod zastavom ŽOK „Radnik“. U klubu postoje sve uzrasne selekcije. Pionirke u okviru Odbojkaškog saveza Republike Srpske igraju ligu sa vršnjakinjama iz Brčkog, Zvornika, Ugljevika i svojim sportskim prijateljicama iz OK „Libero“. Kadetkinje i juniorke imaju takmičenja po turnirskom sistemu, dok se seniorska ekipa takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske. Na veliku žalost, ove godine su zbog teške finansijske situacije bili prinuđeni da, po prvi put u klupskoj istoriji odustanu od takmičenja u Kupu Republike Srpske.


 
Iz Ženskog odbojkaškog kluba ,,Radnik" je poniklo 24 reprezentativke Bosne i Hercegovine i Srbije. Većina njih su nastavile i internacionalnu karijeru: Slađana Erić koja je svojevremeno bila kapiten reprezentacije Srbije, Dragana Bartula, Maja Savić, Mladenka Bobar, Olivera Petričević, Sanja Kojić Đurić, Milica Hrnjez, Ivana Babić, Ivana Delić, Dubravka Stojanović, Verica Simić, Jelena Inić, Jelena Vakčić, Jovana Đokić, Milica Čubrilo, Jovana Kovačević, Tanja Ristić, Nikolina Glišić, Mladenka Bobar, Sanja Vojnović, Milica Vatralj, Katarina Marić, Marija Milošević, Ana Zekić... samo su neke od odbojkašica koje su igrale u dresu ŽOK „Radnik“.



-Većina ovih odbojkašica svoje prve sportske korake napravile su u sali Sokolskog doma. Prije dvije godine, naš klub je izgubio pravo da trenira u ovaj sali. Tamo su upravo najmlađe djevojčice učile prve odbojkaške lekcije. Od tada je naš problem sa prostorom za trening samo eskalirao. I do tada, i dan danas mi nemamo jedan prostor za trening. Ima nas i u sali Osnovne škole „Sveti Sava“, u sali OŠ „Vuk Karadžić“, sali OŠ „Jovan Dučić“, a u sali gimnazije imamo dva termina sedmično! Dugogodišnji problem bijeljinskog sporta je nedostatak sportske infrastrukture. Pominje se izgradnja velike dvorane, ali ja mislim da se time ne bi riješio problem. Upoznao sam odgovorne u Gradskoj upravi sa modelom kako su to uredili u nekoliko gradova u Srbiji. Oni su naime izgradili nekoliko manjih, jeftinijih dvorana posebno za košarku, odbojku, rukomet... Tako da njihovi klubovi imaju prostor za trening tokom cijelog dana za sve uzrasne selekcije, i za one koji idu u školu u prvu i one koji idu u drugu smjenu. A ne da, kao mi, imaju termin za trening seniorskog tima u 22 sata. Jer nemamo gdje ranije! Svjesni smo teškoća u kojem se nalazi naše društvo pa samim tim i problema u kojima se nalazi sport ali gradske vlasti bi trebale imati poseban senzibilitet prema ovih pet ženskih ekipa koje djeluju u našem gradu. ŽRK „Radnik“, KK „Budućnost“, ŽFK „Radnik“, OK „Libero“ i naš klub, okupljaju nekoliko stotina djevojčica i djevojaka i na najbolji način brinu o njihovom stasavanju u zdrave ličnosti koje će sutra činiti kičmu ovog grada“, istakao je za ,,Semberija info'' Nebojša Simić.
 
Ženski odbojkaški klub „Radnik“ je tipična bijeljinska sportska priča ovog našeg vremena.



Klub koji funkcioniše zahvaljujući entuzijazmu nekoliko ljubitelja odbojke i roditelja odbojkašica. Klub u kojem dvojica trenera, Miroslav i Borko Mićić, bez ikakve naknade treniraju 200 djevojčica i djevojaka, nerijetko zavlačeći ruke u vlastite džepove da bi pomogli život kluba.

Semberija info