Iza nas su dvije godine pozitivnog poslovanja, a slijedi godina izazova :: Semberija INFO ::

 

Iza nas su dvije godine pozitivnog poslovanja, a slijedi godina izazova


Nakon više od dvije decenije negativnog poslovanja ugljevički Dom zdravlja za 2021. i 2022. godinu ima pozitivan finansijski izvještaj. O uslovima i unapređenju rada, nabavci savremene medicinske opreme, te  radu porodičnih ambulanti i specijalističkih službi, razgovarali smo sa direktorom ustanove Cvjetanom Dragonjić, koja je ovu funkciju preuzela u martu 2021. godine.
 
Uprkos administrativnim preprekama, komplikovanom sistemu i nedostatku finasija, Vi ste uradili mnogo kako bi pružili što bolju zdravstvenu uslugu korisnicima na području opštine Ugljevik. Šta su bili najveći izazovi sa kojima ste se susreli od trenutka preuzimanja dužnosti i na koji način ste uspjeli da im odgovorite?
-Više od dvije decenije Dom zdravlja Ugljevik poslovao je negativno. Kada sam došla još uvijek je vladao korona virus.Bilo je jako puno oboljelih, stvarale su se velike gužve i pravi  izazov  bilo je  organizovanje  rada zaposlenih u Domu zdravlja i rješavanje najvećeg problema - kako obezbijediti sredstva za  potreban medicinski materijal i gorivo. U tom periodu nije bilo novca ni za nabavku goriva, čime je bio ugrožen i sanitetski prevoz pacijenata na dijalizu. Zatekla sam izuzetno tešku finansijsku situaciju. Svakodnevno su pristizale tužbe, opomene pred tužbu...  Samim tim su i zaposleni bili zabrinuti za svoju egzistenciju, znajući da ukoliko neka tužba bude realizovana, oni bi ostali bez plate, jer bi tranša, koju Fond uplaćuje svaki mjesec, bila potrošena za isplatu dugovanja prema dobavljačima i poreskoj upravi. Moj glavni cilj bio je zaustaviti dalju dubiozu, iznaći neophodna sredstva i sanirati postojeće probleme radi kvalitetnijeg pružanja zdravstvene usluge. Velika dugovanja su bila i prema radnicima. Napravila sam plan rješavanja svih problema, korak po korak. U tom periodu sam imala veliku podršku Opštine Ugljevik koja je urgentno Domu zdravlja prebacila oko 120.000 KM, tako da smo mogli nastaviti sa normalnim radom. Bilo je teško, ali kroz dublju analizu mogućnosti ove ustanove,  veće ostvarivanje prihoda i racionalizaciju troškova, shvatila sam da mi možemo doći do boljeg poslovanja i bila srećna kada smo u 2021. godini, koja je bila  veoma teška,  ostvarili pozitivan finansijski rezultat.

Kako danas posluje ugljevički Dom zdravlja i koje su to najvažnije promjene koje ste uveli u proteklom periodu?
-Dom zdravlja Ugljevik funkcioniše na zadovoljavajućem nivou. Naravno, uvijek  može i mora bolje, čemu i težim. Redovno servisiramo sve obaveze, izmirili smo dugovanja prema svim  dobavljačima, tako da danas ne postoji strah da će nam stići opomena za neplaćanje računa, a kamoli tužba. Veliki dio obaveza isplaćen je i prema radnicima. U nekom ranijem periodu nisu isplaćivane obaveze, ustanovljene  Kolektivnim ugovorom, kao što su pomoć za smrt člana porodice, jubilare naknade, pomoć za rođenje djeteta... Iznos tih dugovanja bio je  visok, negdje oko 50.000 KM, a kada tome dodamo dugovanja za školarinu dođemo do velike cifre. Nisu uplaćivane ni obaveze za specijalizacije ljekara koji su se tada  nalazili na specijalizaciji. Jako sam srećna što danas mogu reći da nismo dužni ni jednu marku prema radnicima.  Istina, postoji kašnjenje od dvije plate, ali ne iz perioda od kada sam ja ovdje, nego je u pitanju  dug iz 2017-2018. godine. Moj cilj je da do kraja godine uspijem  realizovati  bar jednu platu koja kasni, što bi bio veliki uspjeh.

Da li ste zadovoljni uslovima rada u Domu zdravlja i da li su građani zadovoljni pruženim uslugama?
-U velikoj mjeri sam zadovoljna. Čini me jako srećnom kada me građani susretnu na ulici, u trgovini... i upute pohvalu na račun rada naše zdravstvene ustanove. Ne promovišem sebe, niti svoj uspjeh, ali građane uvijek obavještavamo o novim uslugama koje pružamo. Proširili smo obim usluga sa ciljem da našim pacijentima pružimo što bolju zdravstvenu zaštitu, da zbog nekih pregleda više ne moraju ići do Bijeljine ili nekud dalje. Danas svake srijede imamo doktora radiologa koji vrši preglede, imamo povremeno neurologa, tu su i specijalistički ginekološki pregledi... Konstantno radim i na podizanju svijesti samih medicinskih radnika, prije svega, tehničara, da shvate da svakom pacijentu treba  prići sa osmijehom i razumijevanjem.  Bez obzira koliko je taj posao težak, uvijek treba imati na umu da svaka zdravstvena ustanova, pa tako i naša, živi od broja registrovanih pacijenata. Cilj mi je da zadržimo što veći broj registrovanih pacijenata u našoj ustanovi.
 

Koje su usluge omogućene građanima?
-U okviru Doma zdravlja imamo Službu porodične medicine, Službu hitne medicinske pomoći, ambulante za specijalističke konsultacije iz oblasti pedijatrije i ginekologije, dijagnostičke službe (prije svega laboratorija), Centar za bazičnu rehabilitaciju, Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, Stomatološku službu i Higijensko-epidemiološku službu.

Da li postoje neke usluge koje biste posebno istakli i postoje li mogućnosti za poboljšanje obima i kvaliteta rada?
-Ako pogledamo sa stanovišta korisnika zdravstvenih usluga,  njima su sve ove usluge potrebne. Izdvojila bih Centar za bazičnu rehabilitaciju. Naša dr Tanja Lukić  dobila je povelju od Komore ljekara RS i ona je jedan veliki stručnjak o čemu svjedoče kako njeni pacijenti, tako i njene kolege ljekari. Naš Centar za bazičnu rehabilitaciju  pruža i komercijalne usluge masaže po povoljnim  cijenama koje su na najnižem mogućem nivou. Mislim da je to korisno za naše građane, budući da masaže rade stručna lica. Tamo gdje postoji veliki prostor za napredak i poboljšanje kvaliteta, a, takođe, i ono što je najbitnije proširenje broja usluga, jeste Stomatološka služba. Ja sam nastojala da uvijek nabavim sve što oni predlože i smatraju da im je potrebno od materijala, ali tu ne ostvarujemo  prihode kakve sam  očekivala. Moja namjera da unaprijedimo kvalitet i obim usluga i u ovoj službi. Sa zaposlenima, kroz konstruktivan  razgovor, pokušaću da pronađem rješenje da bismo privukli veći broj pacijenata, jer poznato je da u Ugljeviku imamo tri privatne stomatološke ordinacije i sve uspješno posluju. Služba porodične medicine i laboratorije u zimskom periodu konstantno ima jako puno posla. Služba porodične medicine je dobro organizovana, uspješno i na vrijeme obavlja preglede pacijenata. Kada govorim o laboratoriji,  ono što je najbitnije jeste da je  nabavljena  nova oprema, nema nikakvih problema u nabavci reagenasa, tako da mogu reći da Dom zdravlja Ugljevik danas imam savremenu službu laboratorije.

Pozitivne reakcije kod pacijenata izazvali su poboljšanje i dostupnost usluga u oblasti ginekologije i pedijatrije.
-Problem je što u prethodnom periodu nije adekvatno napravljen plan specijalizacija ljekara, a zdravstvene ustanove moraju da vode računa i da na vrijeme upute mlade ljekare na specijalizaciju. Mi smo bili u situaciji da smo dva ginekologa imali na dopunskom radu. To je za broj pacijenata  bilo nedovoljno. Polovinom prošle godine počela sam da angažujem,  kroz dopunski rad, druge ljekare, s obzirom na broj pacijenata kojima je usluga potrebna. Kada je riječ o Ambulanti za specijalističke konsultacije iz oblasti pedijatrije imam samo riječi hvale. Dolaskom dr Gordane Marić ova služba je procvjetala.

Da li ste imali donacija?
-Već sam rekla da smo u 2021. godini imali pomoć od Opštine u iznosu od 120.000 KM. Pored toga,  u 2022. godini  skupštinskom  odlukom koja je jednoglasno usvojena, dodijeljeno je svakom zaposlenom radniku Doma zdravlja po 500 KM pomoći kao znak zahvalnosti za naporan  rad u periodu korona virusa. Kroz niz sitnijih uplata (kada kažem „sitnijih uplata“ mislim na uplate od oko 10.000 KM)  lokalna uprava je podržava rad ove ustanove. Po dolasku na ovo mjesto poslala sam molbu za sastanak ministru zdravlja i socijalne zaštite RS. Na ovaj moj zahtjev odgovoreno je pozitivno, pa sam imala prijem i veoma konstruktivan razgovor sa resornim ministrom i tada sam uputila molbu da obezbijede jedan nov sanitet za naš Dom zdravlja, jer su sva vozila  su bila u veoma lošem stanju. Realizovano je to njegovo obećanje. U ovoj godini biće donacija i od  Opštine Ugljevik.  Zaključen je ugovor o izvođenju radova na potpunoj rekonstrukciji parkinga ispred Doma zdravlja, što će za Službu hitne pomoći i naše pacijente biti značajno.

Na koji način ste motivisali radnike i vratili povjerenje građana u rad Doma zdravlja Ugljevik?
-Rješavanjem finansijskih problema po prioritetima brzo smo uspjeli stati na noge. Bili smo jedini Dom zdravlja u okruženju koji nije imao u funkciji RTG aparat. Nabavili smo novu savremene opremu za laboratoriju potrebnu za normalan rad. Zamijenili smo stolariju koja je na ovoj zgradi bila zamijenjena samo sa prednje strane, a sa zadnje je bila u katastrofalnom stanju. U 2021. godini realizovan je kredit, ali ja mislim da je taj kredit trebao biti realizovan ranije, jer ovdje je dubioza više od 20 godina. Namjena sredstava iz ovog kredita već je bila utvrđena  i ja to nisam mogla mijenjati. Žao mi je što iz tih sredstava nije bio planiran veći iznos za isplatu dugovanja prema radnicima, nego samo nekih 30.000 KM, što je u odnosu na ukupna dugovanja bilo premalo.

Kakvi su planovi u 2023. godini?
-Uvijek postavim visoke ciljeve i mislim da je tako bolje, jer se onda zajedno trudimo ostvariti bar 80% tih planova. Planiramo nabavku mamografskog aparata, uz pomoć resornog ministarstva, a da u toku godine, uz pomoć Opštine, izvršimo rekonstrukciju parkinga ispred zgrade. Naravno, jedan od zacrtanih ciljeva je nastavak pozitivnog poslovanja. Ne bih mogla dozvoliti da dođemo u situaciju da negativno poslujemo. Cilj je i upućivanje jednog  ili dva ljekara na specijalizaciju, rješavanje jedne zaostale plate,  podizanje i proširivanje nivoa usluga.  Pred nama je godina puna izazova, ali daćemo sve od sebe  i vidjeti koliko možemo.

Semberija info