Slatka umjetnost u duhu Vaskrsa :: Semberija INFO ::

 

Slatka umjetnost u duhu Vaskrsa


Valentina Marić iz Pučila može biti primjer mnogima kako se može biti nezaposlen, ali se nipošto ne smije biti besposlen. Nakon što je, prije četiri godine, završila Fakultet poslovne ekonomije nije mogla naći adekvatan posao u struci, ali je to nije pokolebalo. U obilju slobodnog vremena odlučila se da sama sebi „izmisli“ posao. Posao koji voli i u kojem uživa da radi. 
 
Na ideju da više vremena posveti svojoj kulinarskoj kreativnosti došla je nakon pomaganja drugarici da pripremi rođendansku proslavu za njenu jednogodišnju kćerku Tamaru. Valentina je tada imala priliku da napravi svoje prve medenjake i to prvo iskustvo dalo joj je energiju za nove izazove.
 

-Nakon tog rođendana posavjetovala sam se sa svojom majkom koja mi je dala svoj racept za medenjake. Na osnovu njega počela sam da pripremam ove slastice, najprije za porodicu i prijatelje, da bi ih nešto kasnije počela i prodavati. To je počelo krajem 2020. godine. Nešto više od dvije godine kasnije mnogo ljudi u Semberiji, ali i šire, čulo je za „Medenu kuhinjicu“. Za to sam zahvalna medijima i društvenim mrežama a posebno zadovoljnim kupcima“, rekla je za ,,Semberija info’’ Valentina, dodavši da se medenjaci najviše traže u periodu praznika, zatim rođendana, vjenčanja, poslovnih susreta, itd.

Ukoliko se kupuju za jelo rok trajanja medenjaka iz „Medene kuhinjice“ je šest mjeseci. Ako je njegova namjena isključivo ukrasna, onda je trajanje tako upakovanih medenjaka mnogo duže. Valentina je pred novogodišnje i božićne praznike dizajnirala posebne medenjake koji su se mogli koristiti i kao ukras na jelkama. Bez obzira na namjenu, gastronomsku ili estetsku, „sve je jestivo, osim celofana“, sa osmjehom nam govori Valentina.
 

-Prvo ide priprema tijesta, za šta nam je potrebno brašno, margarin, med, jaja, vanilin šećer, prašak za pecivo, limun i začini. Zbog specifičnog ukusa medenjaka i autentičnosti ja neću otkrivati koji su začini, neka to ostane tajna „Medene kuhinjice“. Kada zamijesimo tijesto potrebno ga je ostaviti najmanje dva sata u frižider na hlađenje. Nakon toga tijesto oklagijom razvučemo na debljinu od pet milimetara i kalupima pravimo željene oblike. Pečemo u rerni na 180 stepeni Celzijusovih nekih desetak minuta. Postoji mnogo recepata za medenjake i u suštini svi su oni slični, razlika je samo u mjerama određenih sastojaka. I to je nešto što svaka domaćica može pripremiti. Kod mene važi pravilo kvaliteta tako da što se tiče materijala sastojke ne štedim. Koristim domaći med i na prvom mjestu mi je, uz vizuelni izgled, kvalitet i ukus. Želim da moji kupci budu zadovoljni kako izgledom, tako i ukusom“, izjavila je Valentina Marić, dodavši još da je svaki medenjak unikatan primjerak i da sa svakim novim medenjakom stiče novo iskustvo, uči novu školu.

Najzahtjevniji posao u „Medenoj kuhinjici“ je ukrašavanje medenjaka. Proces ukrašavanja traje jako dugo, jer se šara masom koja se zove kraljevska glazura i pravi se od bjelanaca i šećera. Ona se prirodno suši po nekoliko sati, kod složenih motiva potrebno je najmanje dva do tri dana da se dođe do finalnog izgleda medenjaka. I to je nešto što iziskuje najviše vremena i truda, jer se svaki dio nanosi nakon što se prethodni osuši. Praksa i strpljenje dovode do sve ljepše i preciznije izrade. Pored uobičajene lepeze oblika, boja i ukrasa Valentina izlazi u susret svojim mušterijama i pravi individualizovane medenjake.

-Imam mirnu ruku i bujnu maštu. Uz to sam perfekcionista u radu tako da znam po nekoliko sati posvetiti jednom medenjaku dok on ne ispadne onako kako mislim da treba. Nedavno sam za jednu djevojku napravila tri posebna medenjaka za njene drugarice. Potpuno personalizovani, mnogo su me živaca koštali, ali i mnogo zadovoljstva pričinili“, istakla je za ,,Semberske novine’’ Valentina.

Tokom prethodne dvije godine „Medena kuhinjica“ je proizvela više od 5.000 medenjaka. Valentina je mnogo njih i poklonila, tako da je ta cifra i veća od 5.000, jer ne broji ono što od srca daruje. Ističe da, bez ikakve sumnje, medenjaci najviše osvajaju srca i nepca najmlađih.
 

-Narudžba koju ću definitivno pamtiti, jeste za Osmi mart 2022. godine od 1.000 komada, koja je po obimu rada bila najveća do sada i to je nešto gdje sam ja prevazišla samu sebe. Za taj praznik u  jednom momentu se u mom radnom prostoru  nalazilo 1.300 medenjaka. Ali, volim da se „takmičim“ sama sa sobom i da vidim koliko ja mogu da postignem i nadmašim samu sebe. Mogu reći da je jedna divna saradnja presudila i otvorila vrata uspjeha „Medene kuhinjice“. To je saradnja sa „Prirodno“ iz Ljeljenče koja se desila sredinom 2021. godine, kada su oni kod zajedničkih prijatelja vidjeli moje medenjake, pozvali me na razgovor i ponudili da medenjaci budu izloženi u njihovom izložbenom prostoru na svim sajmovima na kojima „Prirodno“ učestvuje. Porodici Sjerić hvala za nesebičnu podršku, jer je, zahvaljujući njima, „Medena kuhinjica“ prezentovala medenjake na brojnim sajmovima (u Bijeljini, Beogradu...). Zahvalna sam i svima ostalima koji su mi pružili podršku tokom ove dvije godine. Posebno hvala mom ujaku Dragoljubu koji je tu kao tehnička podrška za sve vrste štampe naljepnica i ostalog materijala, kao i mami koja je tu da priskoči kada je u pitanju isporuka medenjaka“, rekla je Valentina, zaključivši svoju priču za „Semberske novine“ jednom mudrošću: „Ono što može biti i ne biti, uvijek se na kraju krajeva pokori onome što mora biti, tako da od onog što vam je suđeno ne možete pobjeći. Ja sam zahvalna Bogu što nisam „pobjegla“ od svojih medenjaka“.

Semberija info